EkonomiKıbrısManşetTürkiye

Türk Lirası iki yönlü sert dalgalanıyor

Türk Lirası bugün iki yönlü sert dalgalanırken sabah saatlerinde yaşanan düşüşler, saat 11.00’den sonra yerini yükselişe bıraktı.

Türk Lirası bugün iki yönlü sert dalgalanırken sabah saatlerinde yaşanan düşüşler, saat 11.00’den sonra yerini yükselişe bıraktı.

Türk Lirası bugün iki yönlü sert dalgalanıyor. Sabah saatlerinde dövizler karşısında düşüş yaşayan Türk Lirası, saat 11.00’den sonra yukarıya doğru hareketlendi. Analistler yukarıya doğru hareketlenmenin iyi gelen dış ticaret ve açıklanan turizm gelirleri rakamından kaynaklandığı fikrinde.

Türkiye piyasasında saat 11.15 itibarıyla dolar/TL dünkü kapanışa kıyasla %0.13 düşüşle 8.4273 seviyesinde, Euro/TL %0.23 düşüşle 10.0222 seviyesinde, sterlin/TL de %0.25 düşüşle 11.7700 TL seviyesinde hareket ediyordu.

KKTC döviz piyasasında da aynı dakikalarda dolar 8.49 TL’den, Euro 10.09 TL’den, sterlin de 11.80 TL’den satılıyordu. Piyasada bugün ortalama döviz alış kurları ise dolarda 8.38 TL, Euro’da 10.00 TL, sterlinde 11.72 TL düzeyinde.

FED VE TCMB AÇIKLAMALARI TL’YE YARADI

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) önceki günkü faiz kararı ve sonrasında Fed Başkanı Jerome Powell’ın açıklamalarının beklentilerden daha güvercin algılanması ile dün gelişmekte olan ülke para birimleri üzerindeki baskı hafiflerken, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun açıklamaları dolar/TL’deki düşüşü destekledi.

Kavcıoğlu, yıl sonunda enflasyonun düşmesini, cari dengenin de fazla vermesini beklediklerini belirterek, politika faizinin, enflasyonun üzerinde bir düzeyde oluşturulmaya devam edeceğini vurguladı. Kavcıoğlu ayrıca, yeni SWAP anlaşması için görüşülen ülkeler olduğu bilgisini verdi.

Bu gelişmelerle dün 8.4423 ile 1.5 ayın en düşük seviyesini gören dolar/TL, günü de yüzde 1.1 azalışla 8.4584’ten tamamlamıştı.

Dolar endeksi 4 günlük düşüşün ardından bugün yükselişe geçerken, şu dakikalarda önceki kapanış seviyesine göre yüzde 0,1 artışla 92 sınırının hemen altında işlem görüyor. Avro/dolar paritesi ise 1,1886 ile yatay seyrediyor.

Yeni tip koronavirüs salgınında delta varyantına ilişkin endişelerin yatırımcıların odağında bulunduğunu belirten analistler, bugün Türkiye içinde dış ticaret istatistikleri, Türkiye dışında ise Almanya ve Euro Bölgesinde Gayrisafi Yurt içi Hasıla ile ABD’de kişisel gelir ve harcamalar başta olmak üzere yoğun veri gündeminin takip edileceğini söyledi.

Analistlere göre, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 1,340 puanın destek, 1,400 ve 1,420 seviyelerinin direnç konumunda.

Türk Lirası, Fed, faiz kararı, BIST 100, dolar/TL, sterlin/TL, Euro/TL, KKTC, döviz piyasası, Jerome Powell, Şahap Kavcıoğlu, para politikası, enflasyon, TCMB

Diğer Haberler

Başa dön tuşu