EkonomiManşetSağlıkToplumTürkiye

Türk Lirası karışan piyasada yön arıyor

Türk Lirası yeni haftada ekonomik toparlanmaya ilişkin endişeler ve şahinleşen para politikası vurgularıyla karışan küresel piyasada yön arıyor.

Geçtiğimiz Cuma günü %0.4 artışla 8.4695’e çıkan dolar/TL de bugün bankalar arası piyasanın açılışında 8.4680 seviyesinde işlem görürken, ilerleyen saatlerde yukarıya doğru hareketlendi. Euro ve sterlin ise doların küresel bazdaki artışının etkisiyle hafif düşüş eğiliminde.

Türkiye piyasasında saat 11.15 itibarıyla dolar/TL Cuma günkü kapanışa kıyasla %0.09 artışla 8.4629 seviyesinde, Euro/TL %0.17 düşüşle 9.9739 seviyesinde, sterlin/TL de %0.09 düşüşle 11.6913 TL seviyesinde hareket ediyordu.

KKTC döviz piyasasında da aynı dakikalarda dolar 8.49 TL’den, Euro 9.99 TL’den, sterlin de 11.71 TL’den satılıyordu. Piyasada bugün ortalama döviz alış kurları ise dolarda 8.43 TL, Euro’da 9.93 TL, sterlin de 11.64 TL düzeyinde.

Euro/dolar paritesi de geçen haftayı %0.6 değer kaybıyla 1.1813’ten tamamlamasının ardından, bugün önceki kapanışın %0.2 altında 1.1792’den işlem görüyor.

ENDİŞE PPK’YA KADAR SÜRECEK

Türkiye’de analistler Orta Vadeli Program ve TC Merkez Bankası’nın açıklamaları sonrasında bir değişiklik olmadığına işaret ederek, enflasyon hedefinin çok üzerinde olan Merkez Bankası’nın Eylül ayında faiz indirimine gitmesini beklemiyor.

Ancak piyasalardaki endişe ve oynaklık muhtemelen 23 Eylül’deki Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına kadar devam edeceğine işaret eden analistler, “Dışsal şoklarla karşılaşma ihtimalinin yüksek olduğu son çeyreğe sağlam girmesi için Merkez Bankası’nın Eylül toplantısında güçlü bir mesaj vermesi ve bu mesajın siyaset cephesinden gelecek aykırı seslerle bozulmaması gerekiyor” değerlendirmesini yapıyor.

PİYASALAR VERİLERE ODAKLANDI

Coronavirüs (Kovid-19) salgınında artan vaka sayılarının küresel bazda ekonomik toparlanmayı tehdit etmeye devam etmesi ve dünya genelinde merkez bankalarının artan enflasyonist baskılar karşısında şahinleşmesi pay piyasalarında risk iştahını azaltan unsurların başında geliyor.

Geçen hafta yayımlanan ABD Merkez Bankası (Fed) Bej Kitap Raporu’nda Kovid-19 salgınında artan vaka sayıları sebebiyle ekonomik toparlanmaya ilişkin endişeler öne çıktı.

Fed yetkililerinin söz konusu risklere karşın varlık alımlarının azaltılmasına yönelik kararların uygulanmaya devam edeceğini dile getirmesiyle, ABD pay piyasalarında satış ağırlıklı bir seyir izlendi.

Analistler, bu hafta ABD’de açıklanacak enflasyon verilerinin yatırımcıların odağına yerleştiğini vurgulayarak, ABD ile Çin arasındaki gelişmeler ve ABD’nin borç limitine ilişkin haber akışının pay piyasalarında oynaklığı artırabileceğini ifade etti.

Avrupa tarafında da enflasyonist endişeler gündemdeki yerini korumaya devam etse de geçen hafta Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) para politikası kararlarının tahmin edildiği kadar şahin olmaması pay piyasalarındaki baskıları sınırladı.

Analistler, ECB Başkanı Christine Lagarde’ın Perşembe günü yapacağı konuşmada geçen hafta açıklanan kararların uygulanmasına ilişkin yol haritasına yönelik ipuçları aranacağını kaydederek, Cuma günü açıklanacak Euro Bölgesi’nde enflasyon verilerinin de yakından takip edileceğini bildirdi.

Türk Lirası, dolar/TL, sterlin/TL, Euro/TL, KKTC, döviz, enflasyon, ECB, Christine Lagarde, Fed, Bej Kitap, pay piyasaları,

Diğer Haberler

Başa dön tuşu