DünyaEkonomiGenelManşetTürkiye

Türk Lirası kazançlarını 7’nci güne taşıdı

TL kritik haftaya yükselişle girdi. KKTRC piyasasında dolar 8.35, Euro 10.11, sterlin ise 11.79 TL seviyesinde hareket ediyor

Türk Lirası varlıklar için hem Türkiye içinde hem de dışında önemli bir ajandaya sahip olan bu haftanın açılışında kurlar %0.50’nin üzerinde düşüşte. 8.88 ile zirveyi gördükten sonra yönünü aşağı çeviren dolar/TL, ABD tahvil faizlerinde düşüş ve ABD Doları’nın zayıflamasının desteğiyle üst üste 7 gündür geriliyor.

Piyasalar kritik gelişmelerin yaşanacağı haftanın ilk günü TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden’in yapacağı görüşme piyasalar tarafından yakından izleyecek.

Türkiye piyasasında Saat 10.25 itibarıyla dolar/TL Cum günkü kapanışa kıyasla %0.41 düşüşle 8.3435 seviyesinde, Euro/TL %0.50 düşüşle 10.1056 seviyesinde, sterlin/TL de %0.48 düşüşle 11.7766 TL seviyesinde hareket ediyordu.

KKTC döviz piyasasında da aynı dakikalarda dolar 8.35 TL’den, Euro 10.11 TL’den, sterlin de 11.79 TL’den satılıyordu. Piyasada bugün ortalama döviz alış kurları ise dolarda 8.29 TL, Euro’da 10.04 TL, sterlinde 11.70 TL düzeyinde.

DOLAR/TL, ÜST ÜSTE 7. GÜNÜNDE DE DÜŞÜYOR

TC Cumhurbaşkanı Erdoğan-Biden görüşmesi ile başlayan, Fed ve TCMB faiz kararıyla devam edecek yeni hafta Türk Lirası açısından oldukça kritik. Kritik viraj öncesinde döviz kurları da hareketli günler yaşıyor. 8.88 ile tarihi zirvesini gördükten sonra üst üste 7. gününde de geriliyor. Dolar/TL, Cuma günü ABD tahvil faizlerindeki düşüşün desteğiyle gün içerisinde %2’nin üzerinde gerileyerek 8.30’un altına kadar çekilmiş ancak sonrasında haftayı 8.3942’den tamamlamıştı.

DOLAR/TL NEDEN DÜŞÜYOR?

Dolar/TL’deki düşüşten ABD tahvil faizlerinde yaşanan gerileme ve küresel arenada zayıflayan ABD Doları, etkili olurken özellikle Biden-Erdoğan zirvesinden iyimser mesajlar verilme potansiyeli de düşüşü destekliyor.

Reuters ajansına konuşan Istanbul Analytics’ten Atilla Yeşilada, “Erdoğan’ın Brüksel’de Biden ile ilk yüz yüze temasını Türkiye’nin jeopolitik konumunu açığa kavuşturmak ve ekonominin toparlanması açısından tarihi olarak nitelendiriyoruz” dedi.

DOLAR/TL’NİN YÖNÜ İÇİN ÜÇ SENARYO

“Birinci senaryo… Samimi görüşmelere devam kararı. En yükse ihtimalli olasılık, Erdoğan ve Biden’ın karşılıklı olarak anlaşamadığı noktalarda samimi bir tartışma ardından bunların çözümü için üst düzey kabine yetkilileri ve diplomatlara yetki vermesi. Bu durumda, piyasalarda pozitif etki zaman içinde oluşur, fakat TL geçen haftaki kazanımlarını da geri vermez.”

İkinci senaryo… Erdoğan’ın S-400’leri ABD/NATO denetimine devredeceği vaadi öne çıkar. Piyasalar çok olumlu tepki verebilir. Dolar/TL’nin 8 seviyesine inebilir.

Üçüncü senaryo… En kötü sonuç.. Taraflar karşılıklı güven kuramaz ve CAATSA yaptırımları sertleşir.”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu