EkonomiKıbrısManşet

Türk Lirası, kritik sınırları kırdı

KKTC piyasasında sterlin uzun süre sonra 10 TL’nin, Euro 9 TL’nin, dolar ise 7.30 TL’nin altına indi. Piyasalarda TL'de ve TL cinsi yatırım araçlarında son 5 yıldır neredeyse aralıksız gerçekleşen değer kaybının duracağı 2021'de sınırlı da olsa değer kazancı beklentileri hakim

GIYNIK ÖZEL

Küresel piyasalarda dün yaşanan sert değer kazançlar bugün de devam ederken Türk Lirası da Ağustos 2020 sonundan beri en yüksek seviyelerde seyrediyor.

Piyasalarda Merkez Bankası’nın (TCMB) ve ekonomi yönetiminin ortodoks politikalara ve piyasa dostu uygulamalara devam edeceği beklentisiyle TL’deki değer kaybının sona erdiğine dair tahminler de her geçen gün artıyor.

Piyasalarda TL’de ve TL cinsi yatırım araçlarında son 5 yıldır neredeyse aralıksız gerçekleşen değer kaybının duracağı 2021’de sınırlı da olsa değer kazancı beklentileri hakim.

KRİTİK SEVİYELER BİR BİR KIRILDI

Dün, 7.26 ile 21 Ağustos’tan bu yana görülen en düşük seviyeleri gören dolar/TL, bu sabah 7.25’e kadar çekildi. Yine dün 8.93’lere kadar çekilen Euro/TL bugün 8.92’nin altında, İngiliz Sterlini ise 10 TL sınırının altına kırılarak, 9.90’nın altına indi.

Türkiye piyasalarında saat 12.00 sıralarında dolar/TL günlük %0.58 düşüşle 7.2618, Euro/TL %1.03 düşüşle 8.9118, sterlin/TL de %0.65 düşüşle 9.8741 seviyelerinde işlem görüyordu.

KKTC piyasasında ise uzun süre kırılan kritik seviyelerin sınırında tutulan kurlar daha sonra aşağıya doğru gevşedi.

Saat 12.40 itibarıyla serbest piyasada dolar 7.29 TL’den, Euro 8.96 TL’den ve sterlin de 9.92 TL’den alıcı buluyordu.

GÖZLER ABD’YE ÇEVRİLDİ

ABD’nin Georgia eyaletinde tekrarlanan Senato seçimlerinde Demokratlar iki senatör adayını da kazanarak Kongre’de çoğunluğu ele geçirdi.

Küresel hisse senedi piyasaları ABD Kongresi’nde de çoğunluğu ele geçiren Demokrat yönetimin daha fazla borçlanma ve harcama yaparak ekonomik büyümeyi destekleyeceği beklentisiyle yükseldi.

ABD Hazine tahvili getirileri ise Demokrat Parti’nin Georgia eyaletinde tekrarlanan seçimleri kazanarak Senato’da kontrolü ele geçirmesinin ardından son ayların en sert yükselişini kaydettikten sonra yönünü aşağı çevirmeye çalışıyor. Dolar/TL hafta başında Georgia eyaletinde tekrar edilen seçime yönelik endişelerle dalgalanarak tekrar 7.4’e yaklaşsa da dün belirginleşen küresel risk iştahıyla yönünü tekrar aşağı çevirdi.

ABD’DEKİ TARİHİ OLAYLARDA 4 KİŞİ ÖLDÜ

ABD Başkanı Donald Trump destekçilerinin Kongre Binası’nı basması ile başlayan olaylarda son gelen bilgilere göre 4 kişi hayatını kaybetti.  Dün gece yaşanan olayların ardından gözler bir anda yeniden ABD’ye döndü. ABD Başkanı Donald Trump destekçilerinin Kongre Binası’nı basması ile başlayan olayların etkileri bugün de izlenmeye devam edilecek.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu