EkonomiKıbrısManşetTürkiye

Türk Lirası rekor kayıplara uyandı!

KKTC’de haftalardır 20 TL’nin üzerinde satılan dolar, Türkiye ve uluslararası piyasalarda tarihte ilk kez 20 TL’yi aştı. Aynı senaryo Euro’da da yaşandı. Euro/TL dış piyasalarda 22.27 ile tüm zamanların zirvesine çıktı.

 

GIYNIK ÖZEL

KKTC’de haftalardır 20 TL’nin üzerinde satılan dolar, Türkiye ve uluslararası piyasalarda tarihte ilk kez 20 TL’yi aştı. Aynı senaryo Euro’da da yaşandı. Euro/TL dış piyasalarda 22.27 ile tüm zamanların zirvesine çıktı.

Türkiye bugün “çok kritik” Cumhurbaşkanlığı seçimleri haftasına girerken, Türk Lirası’nın tarihindeki en düşük seviyeleri görmesi, ekonomiyle ilgili endişeleri biraz daha artırdı.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci tura kalmasıyla birlikte piyasalarda artan belirsizlikler, dolar kurunun yukarı yönlü hareket kazanmasına neden oldu. TL’nin zayıflığından ve ekonomiye duyulan güvenin dibe vurmasından kaynaklanan artışlarda, doları diğer gelişmiş ülke paralarının da izlediği görüldü.

TARİHİ ZİRVELER GÖRÜLDÜ
Dolar/TL bugün sabahın ilk saatlerinde 20.18 seviyesine yanaşarak ilk kez 20 TL’yi aştı. ABD doları karşısında yüzde 1’in üzerinde değer kaybederek, 20.1743 ile tüm zamanların en yüksek değerini gören dolar/TL, ilerleyen saatlerde 19.83’e kadar geriledi.

Bu yılın başından beri 21 TL seviyesinin üzerinde seyreden Avrupa Birliği para birimi Euro da bugün tarihi rekorunu tazeledi. Sabah erken saatlerde 22.2751 seviyesini gören Euro/TL, dış piyasalarda ilk kez 22 TL’yi aşmış oldu. Euro saat 10.00 sıralarında 21.45-21.75 bandında hareket ediyordu.

İngiliz Sterlini de TL önünde uçan paralar arasında yerini alırken, dalgalı seyirle 25 TL sınırına yaklaştıktan sonra 24.65 seviyelerine döndü.

KAPALI ÇARŞIDA UÇUŞLAR SÜRÜYOR
Türkiye’de TC Merkez Bankası ile ekonomi yönetimi, bankalar üzerindeki baskıyla dövizi bir noktada tutmaya çalışırken, sözlerinin geçmediği serbest piyasada döviz kurlarının TL karşısındaki uçuşu sürüyor.

GIYNIK’ın saat 10.10’da sağladığı bilgilere göre Türkiye Kapalı Çarşı’da doların satış kuru 20.59 TL; Euro’nun satış kuru 22.32 TL; sterlinin satış kuru da 25.50 TL düzeyindeydi.

Kapalı Çarşı kurlarını izleyen KKTC serbest piyasasında da aynı dakikalarda dolar 20.55 TL’den; Euro 22.22 TL’den; sterlin de 25.55 TL’den satılıyordu.

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu