DünyaEkonomiKıbrısManşetSiyasetToplumTürkiyeYaşam

Türk Lirası tarihinin en değersiz günlerini yaşıyor

Türkiye’de iktidarın izlediği para politikası nedeniyle Türk Lirası normal sayılamayacak oranda değer kaybederken, lira yabancı paralar karşısında tarihinin en değersiz günlerini yaşıyor.

Türkiye’de iktidarın izlediği para politikası nedeniyle Türk Lirası normal sayılamayacak oranda değer kaybederken, lira yabancı paralar karşısında tarihinin en değersiz günlerini yaşıyor.

Türk Lirası’nda Türkiye ve küresel piyasalarda yaşanan olumsuzluğun daha da şiddetli şekilde yansıdığı KKTC’de bugün serbest piyasada dolar dolar 10.05 TL’den, Euro 11.50 TL’den, sterlin de 13.58 TL’den satılıyor.

Eylül ayında TCMB Başkanının çekirdek enflasyon açıklaması ile TL’de başlayan düşüş, öngörülemeyecek oranda gelen faiz indirimleriyle devam etti. TL bir ay içerisinde önce 9.00 seviyesini ardından da 10.00 seviyesini aşarak rekor değer kaybına uğradı.

Türk Lirası dolar karşısında Eylül-Kasım döneminde %15 oranında değer kaybederken, sene başından bugüne kayıpları %34’e çıktı.

Piyasalar bu hafta TC Merkez Bankası’nın yapacağı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısından da faiz indirimi bekliyor ve bu beklentinin de fiyatlamada etkili olduğu düşünülüyor.

DÖVİZ KÂBUSU SÜRÜYOR

Türkiye piyasasında Kıbrıs saat ile 11.00 sıralarında dolar/TL son kapanışa kıyasla %0.21 artışla 10.045 seviyesinde, Euro/TL %0.18 artışla 11.4406 seviyesinde, sterlin/TL de %0.20 artışla 13.4064 TL seviyesinde hareket ediyordu.

KKTC döviz piyasasında da aynı dakikalarda dolar 10.05 TL’den, Euro 11.50 TL’den, sterlin de 13.58 TL’den satılıyordu. Piyasada ortalama döviz alış kurları ise dolarda 9.91 TL, Euro’da 11.35 TL, sterlin de 13.30 TL düzeyinde.

Dolar endeksi ise cuma günü 95.3 ile yaklaşık 16 ayın en yüksek seviyesini görmesinin ardından bugün 95.0 seviyesinde bulunuyor. Euro/dolar paritesi de %0.1 artışla 1.1455’ten alıcı buluyor.

Analistler, küresel bazda artan enflasyon baskılarının gelişmiş ülke merkez bankalarının destekleyici tutumunu sona erdirebileceği endişesinin küresel dolar talebini artırdığını kaydetti.

FAİZDE ÇİFT HANELİ KUR SINAVI

1 doların psikolojik seviye olarak tanımlanan 10 lirayı aşmasının ardından Perşembe günü TCMB Para Politikası Kurulu toplanacak. Doların 10 lirayı geçmesi öncesi ve sonrasında indirimin süreceğini bekleyen analistler çoğunlukta olsa da pas geçme ihtimalinin de gündeme geldiği belirtiliyor.

Tamamlanan piyasa anketleri PPK’da 100-150 baz puanlık indirimin olacağı beklentilerinin ağır bastığını gösteriyor. Her ne kadar dolar/TL’de eğilim 10 liranın aşılacağını gösteriyor olsa da Cuma gününe kadar 10 lira sınırı aşılmamıştı.

Dolardaki bu seviye Merkez Bankası’nın PPK’daki tavrında bir değişiklik yaratacak mı? Ekonomistler şu an ikiye ayrılmış durumda.

Bazı analistler faizi bu toplantıda pas geçeceğini belirtirken bazı İndirimlerin devamını savunan analistler ise Merkez Bankası’nın kuru ve TL’deki değer kaybını önemsemediğini ifade ediyor.

Analistler bunu da son Enflasyon Raporu’nda cari dengeye işaret ederek Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun açıkça ifade ettiğini belirtiyor.

Türk Lirası, döviz, kur, TCMB, PPK, analist, dolar, TL, Euro, sterlin, Merkez Bankası, enflasyon, ekonomi,

Diğer Haberler

Başa dön tuşu