Genel

Türk Lirası TC Merkez’in faiz kararına odaklandı

TL, bugün TCMB’nin açıklayacağı faiz kararı öncesinde dolar ve Euro karşısında yükselirken, sterlin karşısında hafif düşüşte

GIYNIK ÖZEL

Türk Lirası, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın politika toplantısının ardından bugün açıklayacağı faiz kararı öncesinde dolar ve Euro karşısında yükselirken, sterlin karşısında düşüşte. Piyasa yön belirleyici olarak bugün saat 14.00’da (KSİ 13.00) açıklanacak faiz kararına odaklanmış durumda.

Dolar/TL, hafta boyunca 7.50’nin hemen altında yatay bir seyir izledikten sonra, dün Türkiye piyasalarının kapanışı itibarıyla artan küresel risk iştahı ile 7.40’e doğru düşüşe geçti. Bugün ise öğle saatlerine doğru 7.40’ın altına indi.

Türkiye piyasalarında saat 11.00 sıralarında dolar/TL dünkü kapanışa kıyasla %0.40 düşüşle 7.3866 seviyesinde, Euro/TL %0.16 düşüşle 8.9627 seviyesinde, sterlin/TL ise %0.10 yükselişle 10.1361 seviyesinde işlem görüyordu.

KKTC piyasasında ise aynı dakikalarda dolar 9.43 TL’den, Euro 9.000 TL’den ve sterlin de 10.18 TL’den alıcı buluyordu.

Türkiye’nin 5 yıllık kredi iflas takası primi (CDS) ekonomi yönetimindeki değişim öncesi işlem gördüğü 570 baz puandan 300 baz puanın altına kadar geldikten sonra bu sabah 330/338 seviyesinde hareket ediyordu.

 

“FAİZLER DEĞİŞMEYECEK”

 

TCMB’den genel beklenti ve Aralık 2020’de dezenflasyonu sağlamak adına gerçekleştirdiği toplam 675 baz puan artışın ardından atılan adımların etkisini izlemek adına faizleri %17’de sabit tutacağı şeklinde.

Reuters’in anketine katılan 20 kurumun 15’i Ocak ayında politika faizinin sabit tutulmasını, 5’i ise faizlerde artış bekliyor. Artış beklentilerinin üç tanesi 50, diğer ikisi ise 100 baz puan yönünde.

Reuters anketine göre TCMB’nin yılın ikinci yarısı itibarıyla ise faiz indirimlerine başlaması ve 375 baz puanlık indirime gitmesi bekleniyor.

Analytics’ten Atilla Yeşilada, “İki ay daha para politikası sıkı kalsa, manşet enflasyon kışın yükselmeye devam etse dahi, dışardan gelen para sayesinde dolar/TL 7.00-7.30 bandına gelir, bizim vatandaş da bir miktar döviz bozar. Bu hesabı TCMB Başkanı Naci Ağbal’ın kolaylıkla Erdoğan’a izah edeceğini düşünürüz. Dolayısıyla Mart toplantısına kadar faiz indirimi beklemiyoruz” dedi. Yeşilada, “Dolar/TL’de 7.3 hedefimizi koruyoruz, TCMB’nin pas geçeceği varsayımı ile, uzun vadeli DİBS’te alım bekliyoruz. CDS ve eurobondlarda bir miktar prim potansiyeli var” ifadelerini kullandı.

Yeşilada ayrıca, Mart sonrasında ise ABD ve Türkiye’nin Rus hava savunma sistemi S-400’lere yönelik pazarlıkların başlayabileceğini, olumsuz senaryoda dolar/TL’nin 10.00’a kadar yükselme ihtimali bulunduğunu da belirtti.

 

DOLAR KÜRESEL PİYASALARDA DÜŞÜYOR

 

Bu arada, Asya borsaları, yatırımcıların yeni göreve başlayan ABD Başkanı Joe Biden’dan COVID-19 salgınının yarattığı tahribatı toparlamak için daha fazla ekonomik destek adımı beklemeleriyle, ABD piyasalarını izleyerek yeni rekor seviyelere yükseldi. Piyasalarda dolar Biden yönetimi döneminde devasa büyüklükteki ABD mali destek paketinin büyümeyi destekleyeceği iyimserliğinin, güvenli liman para birimlerine olan talebi düşürmesiyle başlıca para birimleri karşısında değer kaybını sürdürüyor.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu