EkonomiKıbrısManşetTürkiye

Türk Lirası TC Merkez’in faiz kararını bekliyor

Türk Lirası bugün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın faiz kararını bekliyor. Piyasalarda gözler TCMB Para Politikası Kurulu’nun saat 14.00 sıralarında açıklanacak faiz kararına çevrildi.

Türk Lirası bugün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın faiz kararını bekliyor. Piyasalarda gözler TCMB Para Politikası Kurulu’nun saat 14.00 sıralarında açıklanacak faiz kararına çevrildi.

Analistler, bugün TCMB faiz kararının yatırımcıların odağında bulunduğunu belirterek, politika faizinde bir değişiklik beklenmediğini, karar metninde verilecek mesajların önemli olduğunu söyledi.

Dolar/TL paritesi ise dün %0.3’lük artışla 8.63 seviyelerinden kapanmasının ardından bugün %0.30’un üzerinde düşüşle 8.60’ın altında işlem görüyor.

Türkiye piyasasında saat 10.20 itibarıyla dolar/TL dünkü kapanışa kıyasla %0.34 düşüşle 8.5951 seviyesinde, Euro/TL %0.35 düşüşle 10.0863 seviyesinde, sterlin/TL de %0.45 düşüşle 11.9123 TL seviyesinde hareket ediyordu.

KKTC döviz piyasasında da aynı dakikalarda dolar 8.62 TL’den, Euro 10.13 TL’den, sterlin de 11.95 TL’den satılıyordu. Piyasada bugün ortalama döviz alış kurları ise dolarda 8.56 TL, Euro’da 10.05 TL, sterlin de 11.87 TL düzeyinde.

Dolar endeksi dün 93.2 seviyelerinden düşüşe geçerek günü 92.9’dan tamamlamasının ardından bugün yatay hareket ediyor.

Euro/dolar paritesi dün dolar endeksindeki gevşemenin etkisiyle 6 günlük yükselişine ara vererek %0.2 değer kazandı ve 1.1739’dan kapandı. Parite bugün ise 1.17 seviyelerinde yatay bir seyir izliyor.

Öte yandan TCMB ile Güney Kore Merkez Bankası, bugünden itibaren geçerli olmak üzere 17,5 milyar liralık (2,3 trilyon won) swap anlaşması imzalaması piyasalarda olumlu karşılandı. Anlaşmanın 3 yıl süreceği, tarafların anlaşmanın uzatılmasını görüşebileceği bildirildi.

KÜRESEL PİYASALARDA KARIŞIK SEYİR

Türkiye içinde bugün gözler TCMB faiz kararına çevrilirken, küresel piyasalarda dün ABD’de açıklanan enflasyon verilerinin ardından karışık bir seyir izleniyor.

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) vaka sayılarındaki artışa karşın, ekonomik toparlanmanın sürdüğüne dair beklentilerin pay piyasaları fiyatlamalarına yön verdiği, bu kapsamda açıklanan verilerin yakından takip edildiği görülüyor.

Makroekonomik veri tarafında dün ABD’de temmuz ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) aylık %0.5 ile beklentiler dahilinde artarken, yıllık bazda %5.4 yükselişle önceki aya paralel gerçekleşti. Sonuçlar yıllık enflasyonun 13 yılın en yüksek seviyede kaldığına işaret ederken, aylık bazda önceki aya göre 0.4 puanlık geri çekilme son 15 ayın en hızlı düşüşü olarak kaydedildi. Bu dönemde çekirdek enflasyon da aylık %0.3 ve yıllık %4.3 ile önceki aya göre düşüş kaydetti.

Analistler, tüketici fiyatlarındaki artışın temmuzda duraklaması ve çekirdek enflasyondaki düşüşün, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) “enflasyondaki yükselişin geçici” olduğu söylemini desteklediğini belirterek, bu durumun bankanın politika değişikliğine gitmesine yönelik baskıları hafiflettiğini söyledi.

Buna karşın tedarik zinciri aksamaları ve seyahatle ilgili hizmetlere yönelik güçlü talebin etkisiyle enflasyonun yüksek kalmaya devam ettiğine dikkati çeken analistler, enflasyonda bir aylık duraksamanın yeterli olmadığını, daha fazla kanıt için gelecek ayki verilerin öneminin arttığını vurguladı.

Veri sonrası Fed yetkilileri ise bankanın bu yıl içinde varlık alımlarına gitmesi gerektiğine dair görüş bildirmeye devam ederken, ABD Başkanı Joe Biden, ülke ekonomisi iyileşmeyi sürdürdükçe fiyat artışlarının azalacağını, Fed’in gerektiğinde uygun önlemleri alacağına güvendiklerini söyledi.

Türk Lirası, dolar/TL, sterlin/TL, Euro/TL, KKTC, döviz, TC Merkez Bankası, politika faizi, PPK, faiz, Para Politikası Kurulu, analistler, Fed, enflasyon, Euro/dolar,

Diğer Haberler

Başa dön tuşu