EkonomiGenelManşetTürkiye

Türk Lirası temmuzda yıldızı parlayan EM parası oldu

TL, doların küresel piyasalardaki güçlü seyrine rağmen, gelişmekte olan ülkeler arasındaki en iyi performansı sergileyen para birimi oldu.

Türk Lirası, dolardaki güçlü seyre rağmen, temmuzda yıldızı parlayan gelişen piyasa ( EM emerging market) parası oldu.

Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) Başkanı Robin Brooks, Twitter’dan gelişen piyasa (EM) para birimlerinin Temmuz ayının başından bu yana dolar karşısındaki performanslarının yer aldığı bir Bloomberg grafiği paylaşarak, Türk Lirası’nın yüzde 2.10’luk yükselişle, en iyi performansı sergileyen EM parası olduğunu vurguladı.

Verilere göre TL, açık ara en çok güçlenen gelişen ülke parası olurken 30 Haziran-16 Temmuz tarihleri arasında TL dışında yükselen iki EM parası daha var. Meksika pesosu (yüzde 0,30) ve Hint rupisi (yüzde 0,01) oranlarında arttı.
Vaka sayıları artan Şili, Pilipinler, Brezilya ve Macaristan’da ise para birimleri yüzde 2,5 ila 3’lük kayıplar yaşadı.

PİYASALAR AYRIŞMAYA ŞÜPHEYLE BAKIYOR

IIF Başkanı Brooks yine de Türk Lirası’nın bu pozitif ayrışmasına küresel sermaye piyasalarının şüpheyle yaklaştığına dikkat çekerek, “Sonuçta bundan bir yıl önce Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın döviz rezervlerindeki erime ile değer kaybetmeye başlamıştı” ifadelerini kullandı.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen da, Fed Başkanı Jerome Powell’ı destekler nitelikte bir açıklama yaparak birkaç ay daha hızlı enflasyon yaşanacağını, orta vadede ise enflasyonun normal seviyelere gerilediğinin görüleceğini düşündüğünü – ancak yine de bu konuya çok dikkat edilmesi gerektiğini – söyledi. Yellen’a göre 2008’dekine benzer bir tehlike yok ancak konut fiyatlarındaki yükseliş, ABD’de düşük gelirli aileler için baskı yaratıyor.

TAPERING RİSKİ VAR

Ancak Powell ve Yellen’a enflasyonun ‘geçici’ olduğu konusunda katılmayan uzman ve siyasetçilerin de sesleri çoğalmaya başladı. Enflasyon verilerinin sert yükselişi sürdürmesi tapering’i (tahvil alımlarını kademeli olarak azaltma) beklenenden erken başlatıp EM paralarını tekrar riske sokabilir.

St. Louis Fed Başkanı James Bullard da Yellen gibi büyüyen konut balonuna dikkat çekerek desteklerin bu balonu daha da büyüttüğünü söylüyor ve “Yüzde 7’lik büyümeye paralel pandeminin daha iyi kontrol altına alınması sebebiyle acil durum desteklerini geri çekmek için doğru zaman olduğunu düşündüğünü” söyledi.

İngiltere Merkez Bankası yönetim kurulu üyesi Michael Saunders da İngiltere’de beklentilerin üzerinde gelen enflasyon verisinin ardından “Merkez Bankası enflasyonda beklenmedik keskin yükseliş nedeniyle tahvil alım programını daha erken sonlandırabilir” dedi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu