EkonomiManşetTürkiye

Türk Lirası toparlanamıyor, dolar 8.95’ten döndü!

TC Merkez Bankası’nın faiz indirimi sonrasında %5’i bulan oranlarda kayıplar yaşayan Türk Lirası toparlanamıyor. Dolar 8.95 rekorundan döndü.

TC Merkez Bankası’nın faiz indirimi sonrasında %5’i bulan oranlarda kayıplar yaşayan Türk Lirası toparlanamıyor. Dolar 8.95 rekorundan döndü.

Dün piyasalar kapandıktan sonra, ABD Doları’nda yaşanan yükselişten destek alarak tarihi zirvesini 8.95’in üzerine çıkaran dolar/TL, bu sabah saatlerinde 8.88-8.92 düzeyinde geniş bir bantta işlem görüyor.

Eylül ayının son gününde aşağıya doğru hareketlenen kurlar, dünkü kapanışa kıyasla düşük seviyede olmasına rağmen, yukarı yönlü bir seyir izliyor.

TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın S-400 açıklamasını fiyatlayan piyasa ayın son gününde, Türkiye içinde yoğun bir veri akışı izleyecek. Türkiye içinde dış ticaret verileri ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) özeti öne çıkıyor.

Türkiye dışında ise Almanya işgücü, İngiltere ve ABD gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) rakamları öne çıkıyor.

Türkiye piyasasında saat 10.25 itibarıyla dolar/TL dünkü kapanışa kıyasla %0.24 düşüşle 8.8910 seviyesinde, Euro/TL %0.19 düşüşle 10.3131 seviyesinde, sterlin/TL de %0.14 düşüşle 11.9446 TL seviyesinde hareket ediyordu.

Ancak, dövizlerin TL karşısındaki sabahki düşüşün etkisini yitirdiği ve başta dolar, Euro ve sterlin olmak üzere kurların yukarı yönlü harekete geçtiği izleniyor.

KKTC döviz piyasasında da aynı dakikalarda dolar 8.92 TL’den, Euro 10.3450 TL’den, sterlin de 11.97 TL’den satılıyordu. Piyasada ortalama döviz alış kurları ise dolarda 8.85 TL, Euro’da 10.26 TL, sterlin de 11.88 TL düzeyinde.

DOLARDAKİ YÜKSELİŞ GELİŞEN ÜLKE TAHVİLLERİNİ ZORLUYOR

Bu arada, küresel piyasalarda dolardaki yükseliş hareketinin gelişen ülkelerin dolar cinsi tahvilleri üzerinde de baskı yarattığı belirtiliyor.

Eylül ayında gelişen ülkelerin bu türden varlıkları %1.6 düştü. Böylelikle pandemi sürecinin en sert düşüşü yaşandı.

Yükselen dolar halihazırda birçok sorunla mücadele eden gelişen ülke tahvilleri için zorlukları artırıyor.

Bloomberg endekslerine göre, gelişen ekonomilerin dolar tahvillerindeki kayıpları, Fed’den gelen şahin yorumların daha sıkı bir para politikasını işaret etmesi ile birlikte bu ay %1.6’ya yükseldi. MSCI gelişen piyasa kurları endeksi Eylül ayında şimdiye dek yaklaşık %1 düşerek, pandeminin geçen yılın Mart ayında piyasaları sarsmasından bu yana en büyük aylık kaybına yöneldi.

Gelişen piyasalar için diğer bir sorun Çin’den gelen haber akışı oldu. Çinli emlak geliştirme şirketi China Evergrande Group’un olası temerrüdüne ilişkin endişeler Asya’da yatırımcıların zorlayan unsurların başında geldi.

Türk Lirası, dolar/TL, sterlin/TL, Euro/TL, KKTC, döviz, politika faizi, TCMB, Merkez Bankası, faiz, Fed, Evergande, S-400, Erdoğan, pandemi,

Diğer Haberler

Başa dön tuşu