EkonomiGenelManşet

Türk Lirası yatay seviyesini koruma peşinde

Türkiye ve dış piyasalarda dövizlerin aşağı doğru kırılması bugün de sürerken, Türk Lirası TCMB toplantısı öncesinde yatay seyrini koruma peşinde

Türk Lirası Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın toplantısı öncesinde yatay seyrini koruma peşinde… Türk Lirası karşısında yaklaşık iki haftadır yatay hareket eden döviz kurlarında geçen Cuma günü başlayan aşağı yönlü hareket, sınırlı da olsa dün olduğu gibi bugün de devam ediyor.

Dolar/TL’de 8.65-8.75 bandı aşağı yönlü kırılırken kur bu sabah saatlerinde de 8.62’lerden el değiştiriyor. Euro/TL’de kur 10.25’lerin altına, sterlin/TL’de de 11.97’nin altına indi.

Ancak, piyasalarda bu hareket KKTC serbest piyasasında özellikle sterlin karşısında çok karşılık bulmadı. Cuma ve Pazartesi günlerinde sterlini ısrarla 12.00 TL’nin üzerinde tutan yerli döviz büroları, yüksek kurdan satın aldıkları sterlini, yüksek kurdan satma peşinde.

Türkiye piyasasında saat 10.30 itibarıyla dolar/TL dünkü kapanışa kıyasla %0.21 düşüşle 8.6169 seviyesinde, Euro/TL %0.18 düşüşle 10.2225 seviyesinde, sterlin/TL de %0.23 düşüşle 11.9580 TL seviyesinde hareket ediyordu.

KKTC döviz piyasasında da aynı dakikalarda dolar 8.65 TL’den, Euro 10.25 TL’den, sterlin de 12.01 TL’den satılıyordu. Piyasada bugün ortalama döviz alış kurları ise dolarda 8.61 TL, Euro’da 10.21 TL, sterlinde 11.9500 TL düzeyinde.

TCMB’DEN SÜRPRİZ BEKLENMİYOR

TC Merkez Bankası’nın Çarşamba günü yapılacak Para Politikası Kurulu toplantısı öncesinde TL’de çok anlamlı hareketlenme beklenmiyor.

Para Politikası Kurulu toplantısında piyasa beklentileri, faizin %19’da sabit tutulup karar metninde de sıkı para politikasını destekleyecek şahin ifadeler kullanılması yönünde.

Enflasyonun faiz indirimine izin vermediği bu dönemde ÜFE’deki artış yüksek enflasyon döneminin devam edeceğini gösteriyor.

TCMB Başkanı Kavcıoğlu, enflasyonun üstünde bir faiz oranı uygulanacağını belirtmişti ve son enflasyon rakamı faizin sabit tutulmasını destekliyor, ancak belirttiğimiz gibi ÜFE’deki atışın devamın enflasyonu tetiklemeye devam ederse merkez, faiz artışına dahi gitmek zorunda kalabilir.

Bu ayki PPK toplantısının kur üzerinde belirgin bir etki yaratması beklenmiyor, fakat şahin ve güçlü ifadeler kurda bir miktar gerilemeyi destekleyebilir. 23 Haziran’da görülen 8.5850 seviyesi kurdaki düşüşte ilk destek seviyesi olarak takip ediliyor.

PİYASALARDA SON DURUM

Asya borsaları, yatırımcılar ikinci çeyrek finansal sonuçları ve ABD TÜFE verisi gibi bazı başlıca ekonomik verileri beklerken ABD borsalarındaki rekor artışı takiben ilk işlemlerle yükseldi.

Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi ABD borsalarındaki yükselişin ardından %0.5 arttı. Endeks, ay başından beri bakıldığında ise %3.1 ekside. Avustralya borsası %0.5 artarken, Japonya’nın Nikkei endeksi %0.8 yükseldi.

Petrol fiyatları ABD ham petrol stoklarının daha da gerileyeceği beklentileri ve talebi ancak karşılayan petrol arzının fiyatları desteklemesiyle dünkü kayıplarının bir kısmını telafi etti. Ancak koronavirüs vakalarının arttığına dair endişeler kazanımlarını sınırladı.

Brent petrolün varil fiyatı dün %0.5 geriledikten sonra %0.3 artışla 75.35 dolara yükseldi. Altın fiyatları, ABD TÜFE verisi öncesinde altına olan yönelimin artmasıyla hafif yükseldi ve 1,808 dolarda seyretti.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu