DünyaEkonomiKıbrısManşetToplumTürkiye

Türk Lirası yeni haftaya dalgalı seyirle başladı

TC Merkez’in geçen haftaki faiz indirimi sonrası düşüş rekorları kıran Türk Lirası, yeni haftaya dalgalı seyirle başladı. TL’nin Eylül kaybı %7’ye çıktı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) geçen haftaki sürpriz faiz indirimi sonrası düşüş rekorları kıran Türk Lirası, yeni haftaya iki yönlü dalgalı seyirle başladı. TL’nin Eylül kaybı %8’e, yıllık kaybı da %20’ye çıktı.

TC Merkez’in 100 baz puan faiz indirmesinin ardından yükselişe geçen dolar/TL kuru, yeni haftanın ilk işlem gününde de rekor seviyeyi test etti. Kur, sabah saatlerinde 8.8950’yi gördü, ardından hafif aşağı yönlü seyre geçti.

Türkiye piyasasında saat 11.45 itibarıyla dolar/TL Cuma günkü kapanışa kıyasla %0.19 düşüşle 8.8624 seviyesinde, Euro/TL %0.22 düşüşle 10.3771 seviyesinde, sterlin/TL de %0.15 düşüşle 12.1256 TL seviyesinde hareket ediyordu.

KKTC döviz piyasasında da aynı dakikalarda dolar 8.88 TL’den, Euro 10.41 TL’den, sterlin de 12.14 TL’den satılıyordu. Piyasada ortalama döviz alış kurları ise dolarda 8.83 TL, Euro’da 10.32 TL, sterlin de 12.08 TL düzeyinde.

TL AYLIK BAZDA %7, YILLIK BAZDA %20 ERİDİ

Doların küresel piyasalarda sakin ama güçlü kaldığı geçen haftada TCMB’nin beklenmedik faiz indiriminin TL’yi baskılamasıyla döviz tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkmıştı. Perşembe günkü faiz indiriminin ardından en düşük 8.75’i koruyan fiyatta 9.0 seviyesi yeni eşik olarak izleniyor.

MSCI Türkiye endeksi de bu ay %12 değer kaybederek en çok düşen gelişen ülke endeksi oldu. Borsanın kaybı %5, sanayi endeksinin %4 ve bankaların %10. Türkiye CDS 5 Yıllık USD de yeniden 400 bp seviyesinin üzerine çıktı. Yani TL varlıklardaki kayıp yeniden hızlandı ve işin kötüsü fiyatlamalardaki seyir hareketliliğin azalmadığını gösteriyor.

Aylık bazda %7’ye yakın yükselen dolar kurunun sene başı kazancı ise %20’ye yakın.

DOLAR/TL’DE OYNAKLIK 3 AYIN EN YÜKSEĞİNDE

Dolar/TL, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın faiz indirimi sonrasında geçen hafta %3’e yakın yükseliş kaydederken küresel piyasalarda 8.89 seviyesini geçerek rekor tazelemişti. Geçen haftaki gelişmelerle beraber oynaklık göstergeleri de yükselişe devam ediyor.

Dolar/TL 1 aylık zımni oynaklık göstergesi 50 baz puana yakın yükselişle Haziran ayından bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Oynaklık göstergesi Temmuz ayında salgın döneminin en düşük seviyesine gerilemişti.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi haftaya düşüşle 1.154 seviyesinde başlarken 10 yıl vadeli ABD Hazine tahvili faizi geçen haftadan bu yana 15 baz puan yükselerek %1,45 civarında bulunuyor.

Türkiye’nin kredi temerrüt risk primi 20 baz puandan fazla artışla 422 baz puan seviyesine çıkarken 10 yıllık tahvil faizi de 100 baz puandan fazla yükselişle %18,57 seviyesine çıkarak Haziran’dan bu yana zirveyi gördü.

Türk Lirası, dolar/TL, sterlin/TL, Euro/TL, KKTC, döviz, politika faizi, TCMB, Merkez Bankası, faiz, CDS, kredi temerrüt risk primi, oynaklık, baz puan, dolar spot endeksi, dalgalı seyir,

Diğer Haberler

Başa dön tuşu