EkonomiKıbrısManşetSiyaset

Türk Lirası yeni haftaya gergin başladı

Dış piyasalarda Euro/TL kuru 10.2756 ile tüm zamanların en yüksek seviyesini görürken, KKTC piyasasında 10.30’a kadar çıktı, ardından 10.20’ye geriledi

Küresel piyasalarda gelişen ülke para birimlerinin birçoğu dolar karşısında yeni haftaya yükselişle başlarken, Türk Lirası yine negatif tarafta yer aldı.

Dolar/TL kuru ABD-Türkiye ilişkilerine yönelik endişeler ve TC Merkez Bankası Başkanının açıklamalarının ardından Türkiye ekonomisine yönelik devam eden risklerin etkisiyle 8.40 civarında baskı altında.

TL’de geçen haftadan beri benzer para birimlerinden negatif ayrışma ve değer kaybı devam ederken, dolar/TL kuru sabahın ilk saatlerindeki işlemlerde 8.58 seviyesindeki tarihi zirvesine yaklaştı. Ardından önce 8.48’e, sonra da 8.40’a geriledi. Ancak, kur hala geçen haftaki kapanış fiyatının üzerinde seyrediyor.

İşlemciler ABD ile ilişkilerde daha hızlı bir bozulma riskine dikkat çektiler. Ayrıca işlemciler geçen haftadan beri TL’nin yeniden değer kaybetmesinin enflasyonda getireceği yeni yükselişler ve olası yeni faiz artışı ihtiyacının karşılanmayacağı beklentisinin endişelerin daha da artmasına neden olduğunu belirttiler.

Türkiye piyasalarında dikkatler Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) Perşembe günü açıklanacak enflasyon raporuna çevrilirken, iç ve dış politikadaki negatif hava da izleniyor.

TL’DEKİ KAYIPLAR BİRAZ AZALDI

Yeni haftaya oldukça kötü giriş yapan TL’de saat 10.00 civarında fırtına dinerken, kurlarda hafif geri çekilmeler yaşandı.

Türkiye piyasalarında saat 10.20 itibarıyla dolar/TL son kapanışa kıyasla %0.27 artışla 8.3950, Euro/TL %0.23 artışla 10.1574, sterlin/TL de %0.81 artışla 11.6907 seviyesinde hareket ediyordu.

KKTC döviz piyasasında da aynı dakikalarda dolar 8.43 TL’den, Euro 10.20 TL’den ve sterlin de 11.74 TL’den satılıyordu. Ülkedeki döviz alış kurları da dolarda 8.34 TL, Euro’da 10.10 TL, sterlinde ise 11.64 TL civarında şekillenmişti.

Türkiye’nin risk primi 424 baz puandan işlem görürken, gösterge tahvil faizi yüzde 18,09 seviyesinde.

Bloomberg Dolar Endeksi ise yeni haftaya düşüşle girdi. Dolar, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell’ın bu hafta yapılacak para politikası toplantısında tahvil alımlarının azaltılması konusunda konuşmayacağına dair spekülasyonların etkisiyle geriledi.

TCMB BAŞKANI KONUŞTU TL BASKI YEDİ

TCMB Başkanı Kavcıoğlu, katıldığı ilk televizyon canlı yayınında son yıllarda kamuoyuna ilan edilmeden gerçekleştirilen ve 128 milyar dolar civarında hesaplanan döviz satışlarını savundu.

Kavcıoğlu, A Haber, CNN Türk ve TRT Haber ortak yayınında 2020 yılında oluşan döviz talebini karşılamak için otoritelerin müdahale etmemesi durumunda kurun ve faizin kontrolden çıkabileceğini belirtti.

“2020 yılındaki döviz talebini karşılamanız gerekiyordu. Eğer bu yapılmasaydı Türkiye oluşacak şeylerle karşı karşıya kalacaktı” diyen Kavcıoğlu 1994 ve 2001 krizlerine atıfta bulundu.

Kavcıoğlu, Hazine’nin Merkez Bankası’ndaki hesapları kullanarak döviz alım satımı yoluyla piyasa arzının karşılanmasını ilk kez 2017’de yaptığını söyledi.

Kavcıoğlu para politikası ile ilgili mesajlarını da yineledi. Yüzde 5 enflasyon hedefine ulaşana kadar sıkı politikanın korunacağını belirten Kavcıoğlu, Türkiye’nin pozitif reel faiz sunmaya devam edeceğini belirtti. Kavcıoğlu son faiz kararında “uzun bir süre sıkı duruş” ifadesinin çıkarılmasına yönelik soruya ise “Ben de enflasyonu düşüreceğim diyorum. Reel sektörün sıkıntılarını göz ardı etmemeniz gerekiyor” yanıtını verdi.

BİR BASKI DA BİDEN’IN ‘SOYKIRIM’ İFADESİNDEN

Türkiye’de piyasalar ABD ile Türkiye arasındaki ilişkilerin seyrine de odaklandı. Cuma günü ABD Başkanı Joe Biden göreve başladığı Ocak ayından bu yana ilk kez TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir görüşme gerçekleştirdi. Ertesi gün Biden’ın 1915 için kullandığı ‘soykırım’ ifadesi ise ilişkileri gerdi.

Seçim kampanyasında da bu vaadi veren Biden 40 yıl içinde bu ifadeyi kullanan ilk ABD Başkanı oldu. Biden yazılı açıklamasında “Osmanlı dönemi Ermenilerin soykırımında ölenleri her yıl bugün anıyor ve bir daha benzeri bir katliamdan kaçınma bağlılığımızı yineliyoruz. Biz tarihi onaylıyoruz. Bunu suçlama yapmak için değil olanın bir daha tekrar etmemesi için yapıyoruz” dedi.

Dışişleri Bakanlığı’ndan verilen yanıtta Biden’ın açıklaması “vahim bir hata” olarak nitelenirken açıklamanın “karşılıklı güven ve dostluğu sarsan derin bir yara açtığı” belirtildi. Açıklama sonrası ABD Büyükelçisi David Satterfield bakanlığa çağırıldı. Satterfield’a açıklamanın tümüyle reddedildiği iletildi.

Türkiye, ABD, Biden, soykırım, dolar/TL, TL, sterlin/TL, Euro/TL, Erdoğan, Powell, para politikası, Kavcıoğlu, risk primi, dolar endeksi,

Diğer Haberler

Başa dön tuşu