EkonomiKıbrısManşet

Türk Lirası yeni haftaya kayıplarla girdi, dövizlerdeki çıkış sürüyor

Geçen hafta 2021 yılının en yüksek seviyesine çıkan dolar/TL, yeni hafta ilk gününde 7.55-7.56 bandında hareket ediyor. Sterlindeki yükseliş daha belirgin

Türk Lirası geçtiğimiz iki hafta boyunca ABD tahvil getirilerinin yeniden yükselmesiyle yönünü aşağıya çevirirken, yeni haftaya da kayıplarla başladı. Dövizler, haftanın ilk gününde 2021’in en yüksek seviyelerinde hareket etmeye devam ediyor.

Geçen haftayı 7.53’ten kapatan dolar/TL, yeni haftanın ilk gününde yükseliş eğilimini koruyor. Sabah saatlerine 7.53-7.54 bandında giren dolar, 7.55-7.56 bandına yerleşti. Euro hafif yükseliş gösterirken, sterlindeki artış oldukça belirgin hale geldi.

Türkiye piyasalarında saat 10.30 sıralarında dolar/TL geçen kafta kapanışına kıyasla %0.32 artışla 7.5590 seviyesinde, Euro/TL %0.12 artışla 8.9911 seviyesinde ve sterlin/TL de %0.36 artışla 10.4616 seviyesinde hareket ediyordu.

KKTC serbest piyasasında ise aynı dakikalarda dolar 7.59 TL’den, Euro 9.02 TL’den, sterlin de 10.48 TL’den alıcı buluyordu.

TÜRKİYE KIRILGAN ÜLKELER ARASINDA

Societe Generale analistleri tahvil getirilerinin gelişen piyasalar üzerindeki etkisini değerlendiren raporunda Türkiye’yi; Güney Afrika, Macaristan, Şili ve Kolombiya ile birlikte bu kapsamda en kırılgan ülkeler arasında saydı.

Türkiye’nin risk primi 332 puandan işlem görürken iki yıllık gösterge tahvil faizi de %16,01 seviyesinde.

AĞBAL’IN FİYAT İSTİKRARI MESAJI ETKİLİ OLAMADI

Kurda küresel piyasalardaki gelişmeler dolayısıyla yükseliş yaşanırken Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal bankanın blog sayfasında yayımlanan yazısında fiyat istikrarı vurgusunu yineledi. Fiyat istikrarına ulaşma yolunda emin adımların süreceğini ifade eden Ağbal ortaya konan stratejinin de geçici olmadığını açıkladı. Fiyat istikrarının önkoşul olduğunu vurgulayan Ağbal kalıcı fiyat istikrarının Türk Lirası’nı hak ettiği değere kavuşturacağını belirtti.

Ağbal’ın yazısının ardından kurda bir gevşeme yaşansa da, tahvil getirilerinin yükselişi kurun yönünü yine yukarı çevirmesine neden oldu.

MB’DEN FAİZ ARTIŞI BEKLENTİSİ GÜÇLENİYOR

Bu arada, TC Merkez Bankası’ndan yeni faiz artışı beklentileri de piyasada her geçen gün kuvvetleniyor. Tüketici fiyatları enflasyonu Şubat ayında yıllık bazda %15.61 ile 2019 ortasından beri en yüksek düzeye çıkarken yükselişin Nisan ayına kadar yükselmesi bekleniyor.

Ekonomistler enflasyonun Mart ve Nisan ayında da yukarı yönlü gidecek olması ve %17 seviyesindeki politika faizine gittikçe yaklaşacak olması nedeniyle TCMB’nin faiz artırımı gibi bir politika tepkisi vermeye gittikçe yaklaşmış olabileceğini düşünüyorlar. Ancak bu beklenti piyasa genelinde hakim değil.

Bankacılar mevcut enflasyona göre yapılan hesaplamalara göre reel faizin 140 baz puana kadar gerilediğini önümüzdeki aylarda bunun daha da düşecek olmasının orta ve uzun vadeli enflasyon tahminlerine yukarı revizyon olarak yansıyabileceğini öngörüyorlar. Mevcut enflasyona göre reel faizin ayrıca dedolarizasyonu sağlayacak bir seviyede olup olmadığı da piyasada tartışılıyor.

Bankacılar ayrıca yatırımcıların Türkiye’ye giriş ve çıkışlarda hacimsiz bir piyasa ile karşılaşıldığı için piyasa hareketlerinde dalgalanmaların devam edeceğini ifade ediyorlar.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu