EkonomiGenelKıbrısManşet

Türk Lirası yeni haftaya zayıf başladı: Sterlin yeniden 12 TL’nin üzerinde

Türk Lirası geçen hafta Çarşamba günü başlayan sıkıntısını yeni haftaya taşırken, yeni haftaya kayıplarla başladı.

Türk Lirası geçen hafta Çarşamba günü başlayan sıkıntısını yeni haftaya taşırken, yeni haftaya kayıplarla başladı. Dolar 8.70 TL’ye dayanırken, Euro 10.20 TL’nin sterlin de 12.00 TL’nin üzerine yerleşti.

Türkiye piyasasında saat 10.30 itibarıyla dolar/TL Cuma günkü kapanışa kıyasla %0.46 artışla 8.6560 seviyesinde, Euro/TL %0.46 artışla 10.1789 seviyesinde, sterlin/TL de %0.44 artışla 12.0100 TL seviyesinde hareket ediyordu.

KKTC döviz piyasasında da aynı dakikalarda dolar 8.68 TL’den, Euro 10.21 TL’den, sterlin de 12.04 TL’den satılıyordu. Piyasada bugün ortalama döviz alış kurları ise dolarda 8.64 TL, Euro’da 10.16 TL, sterlin de 11.98 TL düzeyinde.

Analistler, yeni haftada yurt dışında ABD ve Almanya’da enflasyon, Euro Bölgesi’nde sanayi üretimi ve dış ticaret dengesi ve İngiltere’de büyüme verilerinin, yurt içinde ise Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz kararının yanı sıra iş gücü, sanayi üretimi, ödemeler dengesi ve konut satış istatistiklerinin izleneceğini söyledi.

Yoğun veri gündemi öncesinde küresel çapta yüksek seyreden risk iştahının Asya borsaları üzerinden yeni haftaya da taşındığına dikkati çeken analistler, bugün Türkiye içinde finansal yatırım araçlarının reel getiri oranlarının, Türkiye dışında Euro Bölgesi Sentix yatırımcı güven endeksi ve ABD’de JOLTS açık iş sayısı verilerinin takip edileceğini, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 1.440 ve 1.470 seviyelerinin direnç, 1.390 puanın destek konumunda bulunduğunu bildirdi.

ERDOĞAN’IN YÜKSEK FAİZ YOK AÇIKLAMASI ETKİLİ OLDU

TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz hafta Çarşamba günü Ağustos ayıyla birlikte enflasyon oranlarında düşüşün başlayacağını söylerken, “Bunu da özellikle buradan bir yerde ben de sinyalimi belli yerlere herhalde vermiş oluyorum, çünkü bundan böyle enflasyonun daha yukarı çıkması mümkün değil, zira faiz oranlarında da bir defa düşüşe geçiyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

Bir TV’deki canlı yayında soruları yanıtlayan Erdoğan %19 oranındaki politika faizini kastederek, “Yüksek faiz yok. Çünkü yüksek faiz bize yüksek enflasyonu getirecektir. Ama düşük faiz de bize düşük enflasyonu getirecektir. Ağustos ayı kırılma noktasıdır ve Ağustos ayıyla birlikte artık biz de düşük enflasyona inşallah geçeceğiz” demişti.

Bu açıklamanın ardından ABD’de beklentilerin üzerinde gelen istihdam verileri de TL’nin kayıplarının artmasında etkili olurken, değer kaybının sürekli hale gelmesine neden oldu.

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu