EkonomiKıbrısManşetToplum

Türk Lirası’nda çöküş sürecek!

2024’te dolar kaç TL olacak? Dünyaca ünlü kuruluşlardan çarpıcı tahminler geldi!

ARTUN ÇAĞA

2024’te dolar kaç TL olacak? Dünyaca ünlü kuruluşlardan çarpıcı tahminler geldi!


ERİME YILLARDIR HIZ KESMEDİ
Türk Lirası, Eylül 2023’ün başından bu yana devam eden günlük sınırlı değer kayıplarını, 2024’ün ilk haftasında da sürdürüyor. Yıllardır “istikrarlı” bir şekilde günden güne eriyen Türk Lirası’nın geçtiğimiz yıl dolar, Euro ve sterlin karşısındaki değer kaybı %38’i buldu. “Türkiye ekonomisi için mucize olmazsa” bu kayıpların 2024 yılı içinde de devam edeceğine işaret eden dünyaca ünlü kuruluşların Dolar/TL tahminleri de belli oldu. Bu kuruluşların yıl sonu dolar kuru beklentileri 33 lira ile 43.80 TL arasında şekillendi. Tüm tahminler, TL’nin majör paralar karşısındaki çöküşünün süreceği yönünde.

TCMB “40’IN HEMEN ALTI” DEDİ
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın (TCMB) Piyasa Katılımcıları Beklenti Anketi ortalamasında dolar/TL kurunun 2024 yıl sonunda 39.46 liraya ulaşması bekleniyor. TC Cumhurbaşkanı Yardımcı Cevdet Yılmaz tarafından açıklanan Orta Vadeli Program’a (OVP) göre ise 2024 yılı ortalama dolar kuru 36.78 TL civarında olacak. Türkiye’de ve dış piyasalarda şekillenen kurlar, KKTC serbest piyasasında daha yüksek değerlerde uygulanıyor. Kıbrıs’ta izlenen kur politikasına bakıldığında doların 45 TL’yi; Euro’nun 48 TL’yi, sterlinin ise 50 TL’yi geçeceği tahmin ediliyor.

ULUSLARARASI KURULUŞLARIN DOLAR/TL TAHMİNİ

* HSBC, dolar/TL kurunda ılımlı artışın devam etmesini bekliyor. HSBC stratejistleri, dolar/TL kurunun 2024 sonunda 33 lira seviyesine ulaşacağını öngördüklerini bildirdi.

* Alman Deutche Bank 2024’te dolar kurunun 38 liraya ulaşacağını tahmin etti.

* ABD’nin önde gelen yatırım bankası Morgan Stanley yılsonunda 1 doların 38 TL’ye karşılık geleceğini belirtti.

* ABD’li Citibank ile uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s dolar/TL’nin 40 lirayı bulacağını öngördü.

* ABD yatırım bankası Goldman Sachs tarafından yapılan dolar tahmininde 40.70 TL beklentisi oluştu.

* İngiliz Barclays ise tüm tahminlerin üzerine çıkarak dolar/TL’nin 43.80 düzeyini göreceği tahmininde bulundu.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu