EkonomiManşet

Türk Lirası’nda çöküş sürüyor

Değer kayıpları bugün iyice derinleşirken, daha sabah seansının başında TL’nin kayıpları bazı majör paralarda %3’ün üzerine çıktı.

Değer kayıpları bugün iyice derinleşirken, daha sabah seansının başında TL’nin kayıpları bazı majör paralarda %3’ün üzerine çıktı.

Bugün sadece dolar, Euro ve sterlin artmıyor, Avustralya doları, Kanada doları ve Norveç kronu gibi paralar da çok hızlı artıyor.

İngiliz sterlini 19 TL’yi aştıktan sonra hızla 20 TL’ye doğru yükselmeye başlarken, dolar 16 TL, Euro da 17 TL’ye biraz daha yaklaştı.

Dolar/TL, yaklaşık 10 gündür devam eden yükselişle kur korumalı mevduatın açıklandığı 20 Aralık’tan beri bugün ilk kez 15.75’in üzerini görürken, analistler, kur politikasının sürdürülebilirliği sorgulamaya devam ediyor. Ancak, Türkiye ekonomi yönetimi “doğru yoldayız” demeyi sürdürüyor.

VATANDAŞ ÇARESİZCE SEYREDİYOR

Dolar/TL 10 gün öncesine kadar 14.5-15 arasında iki ay boyunca yatay bir seyir izlemişti. Küresel piyasalarda faiz artışları kaynaklı resesyon endişesi ve satış baskısının kuvvetlendiği son 2 haftada ise TL, dolar karşısında %5 değer kaybetti.

Türkiye piyasasında Saat 10.30 itibarıyla dolar/TL son kapanışa kıyasla %1.90 artışla 15.8440 seviyesinde, Euro/TL %1.80 artışla 16.5021 seviyesinde, sterlin/TL de %2.35 artışla 19.6012 TL seviyesinde hareket ediyordu.

KKTC döviz piyasasında da aynı dakikalarda dolar 15.85 TL’den, Euro 16.60 TL’den, sterlin de 19.65 TL’den satılıyordu. Piyasada ortalama döviz alış kurları ise dolarda 15.68 TL, Euro’da 16.40 TL, sterlin de 19.45 TL düzeyinde.

TCMB’DE REZERVLER ERİYOR

Türkiye’de analistler, dolar/TL’de kısa vadede Aralık benzeri sıçrama piyasalardaki ana beklenti değil. Ancak orta ve uzun vadede yeni dış döviz kaynağı bulunmaması halinde ise analistler kamunun yön belirleyici olduğu kur politikasına ilişkin risklerin “büyük” olduğuna dikkat çekiyor.

Bu kapsamda TCMB’nin rezervleri piyasada yakından takip edilirken Reuters’ın hesaplamalarına başvurduğu 2 bankacı TCMB net rezervlerinde geçen hafta 3-4 milyar dolar arasında, toplam rezervlerinde ise 5-6 milyar dolar arasında düşüş bekliyor.

Piyasalar mevcut kur politikasını “kamu kontrollü” bir rejim olarak nitelendiriyor. Bankacılar bu politikada TL’nin önümüzdeki dönemde işlem göreceği bandı kestirmeye ve bunun sürdürülebilirliğini analiz etmeye çalışıyor.

CDS SERT YÜKSELİŞTE

Türkiye’nin beş yıl vadeli borcunu iflasa karşı korumanın maliyetini gösteren CDS’ler dün 718 puanı aşarak Refinitiv verilerine göre 2008’den bu yana rekor seviyeye çıktı. CDS dün günü 706/716 seviyesinden tamamladı.

Türkiye’ye ait varlıkların taşıdığı risk hakkında gösterge olan CDS’teki belirgin yükseliş Hazine’nin dolar borçlanma maliyetlerini yükseltirken, bankacılar maliyetlerin çift haneye yaklaştığına dikkat çektiler.

 

 

 

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu