DünyaEkonomiGenelManşet

Türk Lirası’nda düşüş hız kazandı

Euro ve sterlinde yükseliş belirgin

Euro ve sterlinde yükseliş belirgin

Para piyasaları önce ABD Merkez bankası Fed’i, ardında da Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) bugün başlayacak ve yarın sonuçları açıklanacak para politikası kurulu toplantısını takip ediyor.

Dolar Türk Lirası karşısında Ağustos başında test edilen 18 seviyesinin hemen altında dar banttaki seyrini bugün de sürdürüyor. Euro ve sterlin dolar karşısında hafif artışlar gösterirken, her iki para birimi de Türk Lirası karşısında fark edilir seviyede artış eğilimi içinde.

Türkiye piyasasında saat 11.50 itibarıyla dolar/TL son kapanışa kıyasla %0.17 artışla 17.9638 seviyesinde, Euro/TL %0.40 artışla 18.2855 seviyesinde, sterlin/TL de %0.51 artışla 21.7676 TL seviyesinde hareket ediyordu.

KKTC döviz piyasasında aynı dakikalarda dolar 18.07 TL’den, Euro 18.37 TL’den, sterlin de 21.87 TL’den satılıyor. Bugün piyasada ortalama döviz alış kurları ise dolarda 17.95 TL, Euro’da 18.22 TL, sterlin de 21.67 TL düzeyinde.

ABD dolarının Euro, Japon yeni, İngiliz sterlini, Kanada doları, İsveç kronu ve İsviçre frangı olmak üzere 6 para birimine karşı değerini ölçen dolar endeksi saat 11.50 itibarıyla %0.02 artışla 106.52 seviyesinde hareket ediyordu. Euro/dolar paritesi aynı dakikalarda 1.0177, sterlin/dolar paritesi de 1.2115 seviyelerinde işlem görüyordu.

Türkiye’nin beş yıllık CDS’i dün günü 704/719 baz puandan tamamladı. Gelişmekte olan ülkeler genelinde 27 Temmuz’dan CDS’lerde keskin düşüşler görülürken, Türkiye’de düşüş 200 baz puanı aştıktan sonra bu hafta CDS yönünü yukarı çevirdi.

SOCGEN: DOLAR/TL 22’YE ÇIKAR

Bu arada, Fransız bankası Société Générale (SocGen) Türkiye’de enflasyonun Ekim ayında %87 ile rekor seviyeye yükseleceğini öngördü. Banka daha önce 22 olarak açıkladığı yıl sonu dolar/TL tahminini korurken dolar/TL’de uzun pozisyon tavsiye etti.

SocGen CEEMEA Baş Stratejisti Marek Drimal, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) Ağustos toplantısında faizde de iletişiminde de bir değişiklik beklemediklerini vurguladı.

“Enflasyonun daha da ivme kazanması beklense de faiz artırımları ihtimal dışı olmaya devam ediyor” denilen notta, Merkez Bankası’nın kredi büyümesini kısmak, Döviz pozisyonları caydırıcı adımlar atmak ve lirayı desteklemek için diğer önlemlere odaklanmayı sürdürmesinin beklendiği ifade edildi.

FED TUTANAKLARI ÖNEMLİ

Uluslararası piyasalarda ABD’deki enflasyonda yavaşlamaya işaret eden verilerin ardından yatırımcılar faiz artırımlarının ne hızda gerçekleşeceği hakkında ipuçları için bu akşam yayımlanacak Fed tutanaklarını izleyecekler.

Yatırımcılar Fed’in Eylül’deki toplantısında üst üste üçüncü kez 75 baz puan artıracağına %41 olasılık verirken bu rakam önceki gün %39 seviyesindeydi. Fed’in son toplantısının tutanakları bugün açıklanacak.

Türkiye’de iç piyasada bu haftanın öne çıkan gündem maddesi ise TC Merkez Bankası’nın faiz kararı. TCMB’nin politika faizinde değişiklik beklenmiyor.

Öte yandan dün Rusya’nın Türkiye ile yeni S400 anlaşması yaptığına dair daha sonra SSM tarafından açıklık getirilen haber akışı belirgin bir dalgalanma yaratmıştı. SSM’nin yeni bir gelişme olmadığı, ilk gün yapılan anlaşmaya göre sürecin devam ettiğini açıklaması ardından BIST 100 başta olmak üzere gün içi kayıplar yerini belirgin yükselişlere bıraktı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu