EkonomiGenelKıbrısManşetTürkiye

Türk Lirası’nda erime sürüyor!

Hem Türkiye’de hem Kuzey Kıbrıs’ta halk ne yapacağını şaşırmış durumda. Parası olan dövize koşuyor

Hem Türkiye’de hem Kuzey Kıbrıs’ta halk ne yapacağını şaşırmış durumda. Parası olan dövize koşuyor

KKTC’DE KAYIPLAR FAZLA

Türkiye’de 14 Mayıs’ta yapılacak Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi’ öncesinde Türk Lirası’ndaki erimenin “sessiz sedasız” erimesi devam ediyor. Türkiye’de ABD Doları dün 19.33’ü geçerken KKTC’de 19.70’in üzerine çıktı. Benzer değişimler Euro ve İngiliz Sterlini için de geçerli. Türkiye piyasasında 21.25 bandını aşarak 21.27’ye yaklaşan Euro, Kuzey Kıbrıs’ta 21.65’in üzerine çıkarken, sterlin dış piyasalarda 24.17’’yi, Kıbrıs’ta ise 24.6’ya ulaştı.

KAMU KONTROLLÜ PİYASA

Seçime yaklaştıkça bankacıların kamu kontrollü olarak tanımladıkları piyasada TL’de değer kayıpları deprem öncesi döneme göre günlük olarak bir miktar hız kazansa da hala oldukça sınırlı seviyelerde. Gerek Türkiye’deki uzmanlar gerekse yabancı finans kurumlarının temsilcileri TL’den seçim sonrasında sert hareketler beklentisi içinde. Tüm bu gelişmeler içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) TL’nin seçim öncesinde çökmemesi için yeni mesajlar verirken yeni uygulamalar deniyor.

TCMB SEÇİME KADAR

TCMB’nin son bir yılda yaptığı yüzlerce düzenlemeye yeni eklediği değişiklikler ve seçim gündemi birlikte takip ediliyor. TCMB bankacılık sektörüne önümüzdeki 6 ay için mevduatta her ay %5’e kadar dövizden TL’ye düzenli dönüşüm öngören hedefler getirirken, sektörden bu hedeflere odaklanmasını da istedi. Bankacılar seçimleri de kapsayan dönem için TCMB’nin “döviz talebi yaratarak döviz politikasında engel oluşturmayın” mesajı verdiğine dikkat çekiyor. Piyasalarda seçimlerin ardından kim kazanırsa kazansın daha alışılagelmiş politikaların öne çıkacağı beklentisi ise arttı.

DÖVİZE İLGİ ARTIYOR

Mevcut politikalarla dolar/TL’nin kamu tarafından seçim öncesinde olması gerektiğinden daha aşağıda fiyatlandığı ve TL’nin değer kaybetmesi gerektiğine ilişkin artan görüşler hem Türkiye’de hem de Kıbrıs’ta dövize ilgiyi artırıyor. Bu da tüm çabalara rağmen liradaki kayıpların artmasına neden oluyor. Bankacılar TCMB’nin attığı tüm adımların döviz talebini azaltma ya da ülkeye döviz girişini artırma ortak amacı taşıdığını, seçimlere kadar benzer adımların devam edebileceğini öngörürken, ihracatçılar ise rekabetçiliği etkilediği için hükümete TL’yi düşürme baskısı yapıyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu