EkonomiGenelKıbrısManşet

Türk Lirası’nda ‘istikrarlı çöküş’

Türk Lirası son bir yılda dolar karşısında %115, sterlin karşısında %83, Euro karşısında da %81 değer kaybetti

Türk Lirası son bir yılda dolar karşısında %115, sterlin karşısında %83, Euro karşısında da %81 değer kaybetti

TC Merkez Bankası’nın politika faizini %14’te tutması ve reel faizin “eksi %65’e inmesi” kayıpları derinleştiriyor

TL BİR YILDA %115 ORANINDA DEĞER KAYBETTİ

Türk Lirası’nın 2021’de yakaladığı değer kaybı “istikrarlı bir şekilde” artarak devam ederken, yabancı para birimleri karşısındaki kayıpları da giderek derinleşiyor. Son belirlemelere göre Türk Lirası, gelişen ülke para birimleri arasında değer kaybında açık ara lider. GIYNIK Ekonomi’nin açıklanan kurlar üzerinden yaptığı hesaplamaya göre Türk Lirası 29 Temmuz 2021 ile 29 Temmuz 2022 arasındaki bir yıllık sürede ABD Doları karşısında %115’e yakın değer kaybederek, 8.37 TL’den 17.97 TL’ye uçtu. 2022’nin yedinci ayı sonunda TL’nin dolar karşısındaki düşüşü %46.67 seviyesinde gerçekleşirken, Temmuz ayı içerisindeki kayıpları %7.48’i buldu.

STERLİN VE EURO KARŞISINDA DA KAYIP

Türk Lirası’nın ağır kayıpları İngiliz Sterlini ve Avrupa para birimi Euro karşısında da benzer bir düzeyde gelişti. TL yıllık bazda sterlin önünde %83.47, Euro önünde de %80.63 oranında düşüş yaşadı. Liranın sterlin önünde 2022 kaybı %32.63 seviyesinde, Temmuz ayı kaybı %7.26 seviyesinde olurken, Euro önündeki 7 aylık kaybı %32.08 oranında, Temmuz 2022 kaybı da %3.98 oranında hesaplandı. Ekonomistler, Türkiye piyasasında faiz ile döviz politikası başta olmak üzere ekonomi tercihlerine yönelik endişeler, yüksek enflasyon ve küresel resesyon korkusunun Türk Lirası’ndaki kayıpları derinleştireceğinden söz ediyor.

ENFLASYONU FENA KÖRÜKLÜYOR

Türk Lirası’ndaki değer kaybı Türkiye’de ağır enflasyon, iç talep daralması, tüketici güveninin düşmesi ve yatırım ortamının çökmesi gibi olumsuz etkileri içinde barındırırken, KKTC ekonomisine yansıması doğrudan %100’ü aşan ve neredeyse “hiperenflasyon” düzeyine çıkan enflasyon şeklinde gerçekleşiyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Temmuz toplantısında da %14’lük politika faizini 7’nci kez sabit bırakmıştı. Dünyadaki büyük ekonomiler dahi enflasyon nedeniyle faiz artırımına giderken, Türkiye’nin bundan kaçınması TL’yi doğrudan vuruyor. Türkiye’de son enflasyon rakamı %78.6 olurken, “reel faiz ‘eksi’ %64.6” oranına geriledi. “Eksi” faiz oranı nedeniyle Türk Lirası’ndan kaçışın hızlanacağına kesin gözüyle bakılıyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu