EkonomiManşetSiyasetToplumTürkiyeYaşam

Türk Lirası’nda nedensiz düşüş devam ediyor

Türk Lirası’nda nedensiz düşüş devam ediyor. Doların kayıp yaşadığı bugünlerde gelişen ülke paraları değer kazanırken, TL’deki dünkü ve bugünkü düşüşler güncel herhangi bir politik veya ekonomik nedene dayanmıyor.

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell ile Avrupa ve İngiltere Merkez Bankası yetkililerinin bugün yapacağı açıklamaların döviz kurlarında oynaklığı artırabileceğini söyleyen analistler, TL’deki kayıpların artabileceğine işaret ediyor.

Türkiye piyasasında Kıbrıs saat ile 10.30 itibarıyla dolar/TL son kapanışa kıyasla %0.49 artışla 9.7283 seviyesinde, Euro/TL %0.53 artışla 11.2728 seviyesinde, sterlin/TL de %0.60 artışla 13.1944 TL seviyesinde hareket ediyordu.

KKTC döviz piyasasında da aynı dakikalarda dolar 9.76 TL’den, Euro 11.32 TL’den, sterlin de 13.24 TL’den satılıyordu. Piyasada ortalama döviz alış kurları ise dolarda 9.69 TL, Euro’da 11.24 TL, sterlin de 13.17 TL düzeyinde.

Geçen hafta istihdam sonrası dolar gerilerken gelişen ülke paralarının çoğu haftayı yükselişle kapatırken, dün de çoğu pozitif işlem gördü. Dün ağır değer kaybı yaşayan paralar Meksika pesosu, Rus rublesi ve Türk Lirası oldu.

Küresel piyasalarda bugün sabah Dolar endeksi %0.1 azalışla 93.9 seviyelerinde bulunurken, Euro/dolar paritesi %0.1 yükselişle 1.1597’den alıcı buluyor.

Bugünün veri gündeminde ABD’de Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ile Almanya’da ZEW beklenti endekslerinin öne çıktığını ifade eden analistler, teknik açıdan dolar endeksinde 94,5 seviyesinin önemli direnç, 93,8’in destek olarak takip edileceğini kaydetti.

TCMB’DEN ZORUNLU KARŞILIK DÜZENLEMESİ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 12 Kasım 2021’de yürürlüğe girecek yeni zorunlu karşılık düzenlemesi ile Türk lirası cinsinden zorunlu karşılık tesislerinin yaklaşık 7,4 milyar lira, yabancı para cinsinden zorunlu karşılık tesislerinin ise yaklaşık 3,8 milyar dolar artmasının beklendiğini bildirdi.

TCMB’den yapılan açıklamada, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda, parasal aktarım mekanizmasının etkinliğinin artırılması için zorunlu karşılık düzenlemesinde değişikliğe gidildiği ifade edildi.

Türk lirası zorunlu karşılıkların döviz ve standart altın cinsinden tesis edilmesi imkanlarının daha önce atılan adımlarla kademeli olarak azaltıldığı ve 1 Ekim 2021’de Türk lirası zorunlu karşılıkların döviz cinsinden tesis edilmesi imkanının sonlandırıldığı aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Bu defa, Türk lirası zorunlu karşılıkların standart altın cinsinden tesis edilmesi imkanı azami oranı %15’ten %10’a düşürülmüştür. Söz konusu imkan kademeli olarak azaltılarak sonlandırılacaktır. Ayrıca, yabancı para mevduat ve katılım fonuna uygulanan zorunlu karşılık oranları tüm vade dilimlerinde 200 baz puan artırılmıştır. Alınan bu kararlarla, Türk lirası cinsinden zorunlu karşılık tesislerinin yaklaşık 7,4 milyar lira, yabancı para cinsinden zorunlu karşılık tesislerinin ise yaklaşık 3,8 milyar dolar karşılığı tutarında artması öngörülmektedir. Söz konusu değişiklikler, tesisi 12 Kasım 2021’de başlayacak olan 28 Ekim 2021 tarihli yükümlülük döneminden itibaren geçerli olacaktır.”

Türk Lirası, dolar/TL, sterlin/TL, Euro/TL, döviz, piyasa, KKTC piyasası, Fed, ekonomi, küresel piyasalar, Powell, zorunlu karşılık, TCMB,

Diğer Haberler

Başa dön tuşu