DünyaEkonomiKıbrısManşetToplumTürkiyeYaşam

Türk Lirası’ndaki ağır değer kayıpları durmak bilmiyor!

Türk Lirası’ndaki ağır değer kayıpları bir türlü durmak bilmiyor. Dolar 10’u, sterlin 14’ü aşar mı endişeleri gerçek oldu. Euro da bugün 12 TL sınırına dayandı. Türk Lirası’nın değer kaybı ardı ardına 7’nci gününe ulaştı.

Türk Lirası’ndaki ağır değer kayıpları bir türlü durmak bilmiyor. Dolar 10’u, sterlin 14’ü aşar mı endişeleri gerçek oldu. Euro da bugün 12 TL sınırına dayandı. Türk Lirası’nın değer kaybı ardı ardına 7’nci gününe ulaştı.

Yarın açıklanacak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz kararı öncesi Türk Lirası’nda yeni rekor düşük seviyeler görülmeye devam ediyor.

Bu sabahın erken saatleri itibarıyla diğer önemli gelişen para birimlerinin çoğunda dolara karşı ılımlı satışlar görülürken lira %1 kayıpla olumsuz ayrıştı.

Dolar, Salı günü %4’e yakın günlük yükseliş kaydettikten sonra bu sabah Asya işlemlerinde 10.4471 ile rekor tazeledi. Türk lirasının dolar karşısındaki değer kaybı yedinci güne ulaştı.

STERLİN 14 TL’Yİ GEÇTİ

Bu sabah dış piyasalarda 14 TL’yi bulup hafifçe geri çekilen sterlin KKTC’de hala 14 sterlinin üzerinde değerleniyor.

Türkiye piyasasında Kıbrıs saat ile 10.10 sıralarında dolar/TL dünkü kapanışa kıyasla %0.55 artışla 10.3971 seviyesinde, Euro/TL %0.46 artışla 11.7578 seviyesinde, sterlin/TL de %0.65 artışla 13.9721 TL seviyesinde hareket ediyordu.

KKTC döviz piyasasında da aynı dakikalarda dolar 10.44 TL’den, Euro 11.81 TL’den, sterlin de 14.04 TL’den satılıyordu. Piyasada ortalama döviz alış kurları ise dolarda 10.35 TL, Euro’da 11.71 TL, sterlin de 13.94 TL düzeyinde.

TCMB Para Politikası Kurulu toplantısından daha fazla faiz indirimi adımı beklentisi TL’deki baskıyı artırırken ABD’de beklenenden iyi gelen perakende satışlar verisi ve Fed üyesi James Bullard’dan daha hızlı tapering çağrısı doları küresel çapta güçlendiriyor.

Türk lirası dolara karşı yılbaşından beri neredeyse %30 aşan oranda değer kaybetmiş durumda. Liraya en yakın olan Arjantin pezosunun yıllık kaybı ise sadece %16 seviyesinde.

FAİZ İNDİRİM İNADI SÜRERESE…

Mart ayında TCMB Başkanının görevden alınması, Haziran ayında TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın faiz indirimi isteğini başkana ilettiğini ve Ağustos gibi bunun olacağını söylemesi, Eylül ayı başında TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun çekirdek enflasyon söylemi ve sonrasında başlayan faiz indirimi TL’nin yıl içi kaybını hızlandıran başlıklar oldu.

Ekim ayında beklenti üzerindeki faiz indiriminin ardından 9.50 üzerine yerleşen fiyat geçen hafta 9.70’e çıktı ve Cuma günü de 10.0 seviyesini aştı. Son 3 işlem gününde kurda yaklaşık 50 kuruş yükseliş oldu. Aylık bazda kur %8.5 yükseldi ve yarınki PPK toplantısı öncesi oynaklık da devam ediyor.

TCMB, piyasa beklentilerine paralel faiz indirimi yaparsa TL’nin reel getirisindeki kayıp %5’e ulaşmış olacak, öte yandan %20 olan enflasyonun hem kur etkisi hem de küresel fiyat etkisiyle son ayda yükselmeye devam etmesi bekleniyor. Bu nedenle enflasyon -faiz dengesinde TL’nin kaybı da artabilir.

Bloomberg HT Araştırma Birimi’nin faiz anketi sonuçlandı. Ankete katılan 21 kurumun medyan beklentisi TCMB’nin Kasım toplantısında 100 baz puan indirimle faizini %15 seviyesine getireceği yönünde.

Ankete göre, yıl sonunda politika faizinin bulunacağı seviyeye dair beklenti de %15 seviyesinde oluştu.

Türk Lirası, dolar/TL, sterlin/TL, Euro/TL, döviz, piyasa, KKTC piyasası, TCMB, faiz, enflasyon, ekonomi, PPK, Erdoğan, Kavcıoğlu,

Diğer Haberler

Başa dön tuşu