EkonomiKıbrısManşetTürkiye

Türk Lirası’nın borusu bir gün öttü!

Türk Lirası, bayram sonrasına yükselişle başlarken, umutlanan vatandaş bugün yine değer kayıplarıyla uyandı. Sterlinin 12 TL’ye yolculuğu hızlandı

Türk Lirası’nın Ramazan Bayramı boyunca süren yüksek oranlı düşüşü, dün haftanın ilk işlem gününde yerini yükselişe bırakırken, bu ivme sadece bir gün sürdü.

Bugün sabahın ilk saatlerinden itibaren döviz kurları yeniden TL karşısında atağa geçti. Özellikle İngiliz sterlininin 12 TL’ye doğru yolculuğu artık daha belirgin hale geldi.

Türkiye piyasalarında saat 11.00 sıralarında dolar/TL dünkü kapanışa kıyasla %0.57 artışla 8.3557 seviyesinde, Euro/TL %1.01 artışla 10.1968 seviyesinde, sterlin/TL de %1.01 artışla 11.8580 seviyesinde hareket ediyordu.

KKTC döviz piyasasında da aynı dakikalarda dolar 8.37 TL’den, Euro 10.21 TL’den ve sterlin de 11.88 TL’den satılıyordu. İç piyasada bugün döviz alış fiyatları dolarda 8.31 TL, Euro’da 10.14 TL, sterlinde ise 11.81 TL düzeyindeydi.

Geçen hafta ABD’nin sürpriz enflasyon verisiyle 8,50 seviyelerine kadar yükselen dolar/TL, bu haftanın açılışında hızlı bir düşüşle 8.30 seviyesine çekildi. Dolar/TL için bu sabaha dünkü kapanışta olduğu gibi 8.31-8.32 seviyelerinde başlarken, ilerleyen saatlerde yükselişe geçti.

Euro/TL ise 10.30 ile tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktıktan sonra dün 10.10’un altına kadar geriledi. Bu sabaha 10.12 düzeyinde başlayan Euro/TL yakaladığı ivmeyle yükselişe geçti.

Sterlin/TL’de dün %1 civarında geriledikten sonra bugün hızlı bir şekilde 11.80’li değerleri aşarak, TL karşısında günün en çok yükselen parası olarak dikkati çekti.

DOLAR ÖNEMLİ PARA BİRİMLERİ KARŞISINDA DÜŞÜŞTE

Öte yandan dolar, başta sterlin, Euro ve yen olmak üzere önemli para birimleri karşısında ciddi oranda değer kayıpları yaşıyor.

WSJ Dolar Endeksi hafif şekilde gerilerken, doların Euro karşısında değer kaybı %0.13 oldu.

Mitsubishi Tokyo Financial Group (MUFG) analistleri yaptıkları değerlendirmede, doların büyük para birimleri karşısında değer kaybettiğini açıkladı ve Fed’in enflasyon hızlansa da gevşek para politikasını devam ettirmesinin kısa vadede doların zayıflatmaya devam edebileceğini, ancak yıl içinde bu durumun değişeceğini savundu.

Gevşek para politikasının yüksek enflasyon ile bir araya gelmesinin enflasyondan arındırılmış getiriler üzerinde baskı yarattığını ve  bunun dolar için negatif olduğunu ifade eden MUFG, “Eğer Fed  yüksek enflasyona ve güçlü ekonomik büyümeye varlık alımlarını azaltmaya başlayarak yanıt vermesi halinde dolar yükselebilir, ancak bu yılın  ilerleyen bölümünü bir hikayesi olacak” değerlendirmesini yaptı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu