EkonomiKıbrısManşet

Türk Lirası’nın hızlı yükselişi vatandaşa da umut oldu

Türk Lirası'nda haftanın ilk işlem gününde dövizlere karşı yaşadığı hızlı kazanç bugün de sürüyor. TL’nin yükseliş ivmesinin güçlü olması vatandaşa da umut veriyor

Türk Lirası’nda haftanın ilk işlem gününde dövizlere karşı yaşadığı hızlı kazanç bugün de sürüyor. TL’nin yükseliş ivmesinin güçlü olması vatandaşa da umut veriyor.

Dün %2’lik değer kaybıyla son 6 ayın en düşük seviyelerine gerileyen dolar/TL, bugün 7.10’nun da altını gördü. Benzer performansla düşüşünü devam ettiren Euro/TL ise 8.57’ye, sterlin/TL de 9.75’e kadar geriledi.

Geçen yılın kasım ayının hemen başında 8.58’e kadar tırmanarak tüm zamanların en yüksek seviyesini göre dolar/TL’de 3 ayda yaşanan düşüş %17’yi geçmiş durumda.

Türkiye piyasalarında saat 11.25 itibarıyla dolar/TL dünkü kapanışa kıyasla %0.86 düşüşle 71267 seviyesinde, Euro/TL 0.72 düşüşle 8.6044 seviyesinde, sterlin/TL de %0.57 düşüşle 9.7643 seviyesinde işlem görüyordu.

KKTC piyasasında da aynı dakikalarda dolar 7.18 TL’den, Euro 8.67 TL’den ve sterlin de 9.83 TL’den satılıyordu.

Türk Lirası’nın değerindeki artış ise hem Türkiye’de hem e KKTC’de vatandaşa umut oldu. Koronavirüs salgını, artan vakalar, karantina, ekonomik sıkıntılardan boğulan vatandaşlar, dövizdeki düşüşün ülkede en azından ucuzluk sağlamasını bekliyor.

ENFLASYON VERİSİ ÖNEMLİ

Küresel piyasalarda da dolar düşüşünü sürdürürken, Türkiye içinde dikkatler Ocak ayına ilişkin enflasyon verilerine çevrildi

Ocak ayı enflasyonuna ilişkin öncü göstergelerden biri olan İstanbul Ticaret Odası (İTO) İstanbul Ücretliler Geçinme Endeksi sonuçlarına göre perakende fiyatlar Ocak’ta yıllık olarak %15.05 arttı. Böylelikle ilgili veri 2019 Ağustos ayından bu yana en yüksek seviyeyi gördü. Aylık bazda fiyatlar ise %1.16 artış kaydetti.

Bloomberg HT Araştırma Birimi’nin düzenlediği ve 21 kurumun katıldığı ankete göre Ocak ayı için yıllık enflasyon beklentisi %14,68 oldu. Ankete katılan ekonomistlerin Ocak ayına ilişkin aylık beklentisi ise %1.42 olarak kaydedildi.

Ekonomistlerin beklentisinin gerçekleşmesi durumunda bu, 14 ayın en yüksek yıllık enflasyonu olacak.

Ankette en yüksek beklentiyi paylaşan kurum Ocak ayında tüketici fiyat endeksinin %1.82 artacağını, en düşük beklentiyi paylaşan kurum ise %0.90 artacağını tahmin etti. Ankette 2021 yılsonu enflasyon beklentisi ise %11 oldu.

Kabine toplantısı sonrasında açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan enflasyona ilişkin de değerlendirmeler yaptı. Erdoğan, “Enflasyon hedefine birlikte ulaşalım ama yüksek faizle asla bu mümkün değil. Düşük faizle bu işi başarabiliriz” dedi.

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu