EkonomiKıbrısManşetTürkiye

Türk Lirası’nın kazanma performansı sürüyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın pozitif söylemleri Türk Lirası’nı yukarıya doğru itmeye devam ediyor. TL dalgalanmalar yaşasa da beş gündür yükseliş eğiliminde

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın pozitif söylemleri Türk Lirası’nı yukarıya doğru itmeye devam ediyor. TL dalgalanmalar yaşasa da beş gündür yükseliş eğiliminde.

Küresel piyasalardaki sert satış baskısı bu sabah TL’de önce değer kaybı getirdi, ancak öğle saatlerine doğru ibre yeniden yukarıya döndü.

TL’deki benzer para birimlerine göre daha iyi performans Cuma gününden beri aralıksız devam ediyor. Ekonomi yönetimindeki Kasım 2020’deki değişim sonrası başlayan iyimserlik son dönemde TCMB’nin para politikasında uzun süre sıkı duruş söyleminden de destek buluyor.

Türk Lirası, 2021 yılında dolar karşısında %1 gibi sınırlı bir değer kazancı yaşasa da bu kazanç benzer para birimlerinden açık ara önde. Benzer para birimlerinde %3-%5 arası değer kaybı görülüyor.

TL, BASKIYA DİRENİYOR

Para piyasaları bu hafta küresel riskten kaçıştaki belirginleşme ile baskı altında kalsa da, TCMB’nin uzun süre sıkı duruş ve enflasyonu %5’e düşürme kararlığı ile sıkı bir para politikası oluşturulacağı söylemlerinin desteğiyle TL satış baskısından en az etkilenen para birimi konumunda.

Türkiye piyasalarında saat 12.00 sıralarında dolar/TL dünkü kapanışa kıyasla %0.06 düşüşle 7.3281, Euro/TL %0.08 düşüşle 8.8797, sterlin/TL de %0.41 düşüşle 10.0119 seviyesinde işlem görüyordu.

KKTC piyasasında ise aynı dakikalarda dolar 7.35 TL’den, sterlin 10.07 TL’den ve Euro da 8.89 TL’den satılıyordu.

TCMB ‘DEZENFLASYONDA KARARLIYIZ’ DEDİ, PİYASA MESAJI ALDI

TCMB Başkanı Naci Ağbal daha önce de bir “ara hedef” olarak ilan ettiği 2021 sonu için %9,4 olan enflasyon tahminini korurken, enflasyonu 2023 sonunda %5 seviyesine düşürecek şekilde politikaları “kararlı” uygulayacaklarına dikkat çekti.

Ağbal yılın ilk enflasyon raporu sunumunda faiz indirimi için erken olduğu mesajı verirken, yüksek faiz nedeniyle üretimin sekteye uğrayacağı eleştirilerine ise fiyat istikrarı sayesinde üretimde uzun vadeli daha düşük maliyetle kaynak sağlanacağı için katılmadığını söyledi. “Enflasyonun 2021 yılı sonunda %9,4 olarak gerçekleşeceği, 2022 yıl sonunda %7’ye ve 2023 yıl sonunda ise orta vadeli hedef olan %5 seviyesine gerileyerek istikrar kazanacağı tahmin edilmektedir. %5 hedefine varıncaya kadar gerçekleşen beklenen enflasyon oranı patikası ile para politikası faiz oranı patikası arasındaki düzey güçlü bir dezenflasyonist denge gözetilerek oluşturulacak ve bu denge sürekli korunacaktır.” dedi. Ağbal gerekirse ilave sıkılaştırma yapabilecekleri yönünde oldukça net mesajlar da verdi.

Piyasanın beklentisi enflasyonun Nisan veya Mayıs’ta tepe noktasını göreceği, yıl sonunda tek haneye düşemeyeceği, yılı %11-12 bandında bitireceği yönünde idi. Piyasalar enflasyon raporunda kendi tahminleri (%11-12) ile TCMB (%9.4) arasındaki farkın nasıl kapanacağını izliyorlardı.

TCMB’nin piyasa beklentilerinin altında bir enflasyon için kararlı açıklamaları yeni adımların gelebileceği ya da faiz indirimlerin öteleneceği beklentisi yaratarak TL’yi destekledi.

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu