KıbrısManşet

Türk-Sat’tan Kıbrıs kanallarına karartma kararı… Gazeteciler Birliği: Basın özgürlüğüne darbe vuracak bir olay

Türk-Sat'ın Kıbrıs kanallarına karartma kararıyla ilgili açıklama yapan Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği, "basın özgürlüğüne darbe vuracak" bu olayın hükümet nezdinde ele alınıp en kısa zamanda çözülmesini temenni ettiklerini duyurdu

Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği, “hizmet bedeli” birikmiş borçlar ödenmezse, KKTC’deki özel televizyon kanallarının kararma tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu belirterek, “Medyanın ayakta kalması için gerekli sorumluğu üstlenmeyen gelmiş geçmiş hükümetlerin, Türk-sat’a 2018 yılından bugüne kadar borcunu ödemediği ve özel kanallar karanlığa gömülme riski altına girdi” açıklamasında bulundu.

Gazeteciler Birliği’nden yapılan açıklamada, “Birçok basın mensubu ve çalışan bir günde uygulamaya konan bu karar karşısında şaşkın. Halihazırda yayıncılıkla ilgili birçok sorun yaşayan, ekonomik dar boğazı Koronavirüsle katlanan özel televizyonlar, son darbeyi buradan alıyor” denildi.

Türk-sat’ın, bugün sabah, protokol ortağı BRT’ye KKTC’deki kanalların yayınlarının gece yarısından itibaren durdurulacağını bildirdiği belirtilen açıklamada, “Başbakan Ersan Saner‘in bu konuda girişim yapacaklarını, Maliye Bakanlığı’nın kaynak yaratmaya çalıştığını açıkladı. Eğer borç ödenmese Türksat, bu gece yarısı düğmeye basacak ve Kıbrıs Türk özel televizyonları kararacak. Bu olay basın tarihine kara bir leke olarak yer alacak” ifadeleri yer aldı.

Dijital karasal yayından (DVB-T) ayrılan özel kanalların halka ulaşabileceği hiçbir mecra kalmadığı belirtilirken, “Geçmişte ayrı frekanstan yayın yapan kanallara devlet tarafından uydu katkı payı ödeniyordu ancak ödemeler 2015’te, UBP-CTP hükümeti döneminde durduruldu. Maddi imkansızlıklar yaşayan kanaların yayınları durma noktasına geldi. Bazı girişimler sonucunda Türk-sat uydu yayını için Kıbrıs paketi oluşturdu” denildi.

Birlikten yapılan açıklamanın devamı şöyle:

“BRT ile Türk-sat arasında imzalanan protokol gereğince, yayınla ilgili ödemeyi özel kanallar değil, BRT yapacaktı. Kanallar uyduya ulaşmalarına aracı olan BRT’ye ödeme yapacaktı. Devlet BRT’ye katkı payını ödemedi. BRT Türksat’a, maddi zorluk içinde olan kanallar da BRT’ye ödeme yapamadı.

Türk-sat geçtiğimiz aralık ayında yayınların borç nedeniyle 31 Aralık’ta kesileceğini, istenirse kanallarla ayrı ayrı protokol imzalanabileceğini bildirdi. Hükümet nezdindeki girişimle bu durum da ötelendi.

Uydu bağımlılığından dert yanan, dönüşüm çağrısı yapan, DVBT’ye sahip çıkılmasını, altyapısının güçlendirilmesi, IP tabanlı yayıncılık için adım atılmasını, haksız rekabetin önüne geçilmesini talep eden özel kanallar şimdi siyah ekrana bürünecek.

Basın özgürlüğüne de darbe vuracak bu olayın hükümet nezdinde ele alınıp en kısa zamanda çözülmesini temenni ederiz.”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu