DünyaEkonomiKıbrısManşetToplum

Türk yatırımcılar Amerika’yı keşfetti

Türklerin 2023’te yurtdışında yaptığı gayrimenkul yatırımları 2 milyar dolara çıktı

Türklerin 2023’te yurtdışında yaptığı gayrimenkul yatırımları 2 milyar dolara çıktı.

YABANCILAR AZALDI
Yabancıların Türkiye’de aldığı gayrimenkul alımlarının tutarı 2023’te bir önceki yıla göre %45 azalarak 6,2 milyar dolardan 3,5 milyar dolara geriledi. Buna karşın TC Merkez Bankası’nın yeni verilerine göre Türklerin yurt dışında yaptığı gayrimenkul yatırımları da aynı dönemde 163,7’lik artışla 2 milyar 086 milyon dolara yükseldi. Zengin Türklerin yurtdışında yatırımda en popüler destinasyonu ise ABD oldu. 2023’te yatırım ve ikamet amacıyla E2 vizesinden faydalanıp Amerika Birleşik Devletleri’ne gidenlerde de %115 artış oldu.

TÜRK YATIRIMCILAR
Türklerin ülkesi dışında yaptığı emlak yatırımının %163 arttığını vurgulayan Mars International’ın CEO’su Hakan Bucak, “Özellikle rezerv para ile yatırım iştahı artıyor. Bunda bazı nedenlerin etkisi var. Nitekim konut politikaları fiyatların düşeceği algısını devam ettirirken ve %25 kira artış tavan kuralı, beklenen enflasyon Türklerin konut yatırım davranışlarını yurtdışına çekiyor. Yurtdışında özellikle mortgage oranlarının artması ile birlikte satışa talep azalınca kiraya talep artınca kira getiri oranları döviz bazında %6-15 arasına geldi. Bu da aslında Türk yatırımcılar için önemli bir motivasyon oldu” dedi. Bucak Miami, Dubai, Montenegro, Londra gibi şehirleri Türklerin gayrimenkul alımında önemli sıralara yükseldiğini söyledi.

DÜŞÜK BÜTÇELİ ALIMLARA UYARI
Hakan Bucak, insanların genelde gelişmiş ülkelerde yatırım yaptığını ancak yine de dikkatli olmaları gerektiğini kaydederek şunları söyledi: “Çok düşük bütçeli 50-100 bin dolara alınan gayrimenkullerin pazarlandığı piyasalarda mağduriyetler oluştu. Yurt dışında yatırım yapmak çok sistematik ve profesyonel bir hizmet alınmasını gerektiriyor. Yatırım yaparken vergi mevzuatları çok göz ardı ediliyor ve özellikle görmeden ve hukuki belgeler incelenmeden alınan gayrimenkuller mağduriyetler doğurabiliyor. Özellikle biz Miami’deki 70 adet rezidans projelerinden yatırımcı dostu olan 15 projeyi seçtik çünkü diğer projeler yatırım analizlerimizden geçmedi” dedi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu