EkonomiManşetTürkiye

Türkiye, çimento ihracatını kısıtladı!

Türkiye’de müteahhitler çimento fiyatlarındaki fahiş artışları protesto amacıyla iş bırakma kararı aldı.

Türkiye’de müteahhitler çimento fiyatlarındaki fahiş artışları protesto amacıyla iş bırakma kararı aldı. Karar, KKTC’ye yönelik çimento ticaretini azaltırken, ülkedeki fiyatları artıracak.

İHRACAT EDİLEMEYECEK ÇİMENTO UCUZLAYACAK

Türkiye’de müteahhitlerin çimento fiyatlarındaki fahiş artışları protesto amacıyla aldığı iş bırakma kararından iki gün sonra hükümet fiyatların çıkışını engellemek amacıyla çimento ihracatına kısıtlama getirdi.

Müteahhitler, aldıkları kararda 9 Eylül itibarıyla 15 gün boyunca iş bırakacaklarını duyurmuştu. TC Ticaret Bakanlığı, İhracatı Kayda Bağlı Mallara İlişkin Tebliğ kapsamına, çimento ve klinkeri dahil etti.

Kararla, Türkiye dışına ihraç edilemeyecek çimentonun iç piyasada ucuzlaması bekleniyor.

ÇİMENTODA ZAMLAR %200’LERİ BULDU

Konut ağırlıklı yapı müteahhitlerinin örgütlü olduğu İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON), 9 Eylül’de çimento fiyatlarındaki artışı protesto etmek amacıyla 15 gün süreyle iş durdurma kararı almıştı.

Konfederasyona üye federasyonların temsilcilerinin katılımıyla Ankara’da Perşembe günü basın toplantısı düzenlenmiş ve İMKON Başkanı Tahir Tellioğlu çimento fiyatlarındaki artışın ekonomik gerekçesi olmadığını artışların yüzde 200’leri bulduğunu söylemişti.

Bu toplantıda Müteahhitler, 15 gün süreyle yeni sipariş vermeme ve üretimi durdurma kararı almışlardı.

BAKANLIK: KONUT ÜRETİMİ ZORLAŞTI

TC Ticaret Bakanlığı’nın konuya ilişkin açıklamasına göre, Covid-19 salgını süresince küresel düzeyde tüm sektörlerde üretim süreçleri aksarken, konut üretim maliyetlerindeki artışlar nedeniyle klinker ihracatı kayda bağlandı.

Bakanlık, halihazırda “çimento” ihracatının kayıt altında olduğu ancak mevcut durumun inşaat sektöründe konut üretimini zorlaştırdığı da dikkate alındığında, çimentonun yanı sıra “klinker” ihracatının da takip altına alınmasının faydalı olacağını duyurdu.

KKTC’YE DAHA AZ ÇİMENTO GELECEK

Türkiye’de müteahhitlerin eylem kararından 2 gün sonra alınan karar KKTC’ye yönelik ticareti de etkilemesi bekleniyor.

İnşaat çevrelerine göre, KKTC çimento ihtiyacının çok büyük bir kısmını bu ülkeden tedarik ediyor. Türkiye’de

alınan kısıtlama kararı, ülkeye gelecek olan çimento miktarında azalmaya neden olacağı için halen çok yüksek olan fiyatların daha da yükselmesine neden olacak.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu