DünyaGüney KıbrısKıbrısManşetSiyasetTürkiye

Türkiye Cumhuriyeti’nin 10. yıl töreninden özel görüntüler

Tören, yabancı misyon temsilcilerinin 2. TBMM binasından çıkışının akabinde kutlamalar dolayısıyla Ulus Meydanı'ndaki coşkulu kalabalık ve "10. Yıl Marşı"nın duyulmasıyla sona eriyor

GIYNIK ÖZEL – Taha Can GÜRLEK

 

Mustafa Kemal Atatürk ve İsmet İnönü’nün de katıldığı cumhuriyetin 10’uncu yıl törenine ait görüntüler, restore edilerek tekrar gün yüzüne çıkarıldı. Kutlamaları kapsamında kayda alınan ve yayınlanan görüntüler, Ankara’da Hipodrom meydanındaki törenlerden 11 dakika 24 saniyelik bir kesiti içeriyor. Daha sonra sırayla kürsüye çıkan iki konuşmacı günün anlam ve önemini vurgulayan konuşmalar yapıyor. Tören, yabancı misyon temsilcilerinin 2. TBMM binasından çıkışının akabinde kutlamalar dolayısıyla Ulus Meydanı’ndaki coşkulu kalabalık ve “10. Yıl Marşı”nın duyulmasıyla sona eriyor.

 

Tarihi günden bir kaç kareyi sizler için derledik…

Resim

Atatürk, halka hitaben hazırladığı ve gelinen mesafeyi anlattığı hitabı için tüm kesimlerden temsilcilerin Ankara’ya davet edilmesini istedi.

Resim

Bunun için çevre illerden de bin 600 kadar köylü Ankara’ya davet edildi. Davet edilenler arasında kocasını ve çocuğunu savaşta kaybetmiş şehit yakını kadınlar da vardı.

Resim

Trenle gelebilenler trenlerle Ankara’ya taşındı. Tren yoluna uzak olanlar ise kimi iki günlük yoldan kimi ise üç günlük yoldan atları sırtında Ankara’ya geldi.

Resim

Gelenlerden 600’ü yaya, bin kadarı ise atlıydı. Köylülerin konaklaması için okullar 17 ekimden itibaren tatil edildi. Köylüler törenlere kadar kapatılan ilkokullarda ağırlandı.

Resim

Resim

Resim

Resim

Resim

Resim

Resim

Resim

“Türk milleti! Ebediyete akıp giden her on senede bu büyük millet bayramını, daha büyük şereflerle, saadetlere huzur ve refah içinde kutlamanı gönülden dilerim. Ne Mutlu Türküm Diyene…”

Diğer Haberler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu