KıbrısManşet

Türkiye dışından ev alan zenginlerin yüzde 70’i yatırım amacıyla hareket ediyor

Türkiye dışından ev alan zenginlerin %70’i yatırım amacıyla hareket ederken, %30’u oturum peşinde

Türkiye dışından ev alan zenginlerin %70’i yatırım amacıyla hareket ederken, %30’u oturum peşinde

Türklerin yurtdışından konut aldığı adreslerin başında ABD’den Miami, İngiltere’den Londra geliyor

 

MİAMİ’NİN DOLAR GETİRİSİ YÜKSEK… Türkiye yabancı konut yatırımcısının ilgisini çekerken çok sayıda Türk vatandaşı da ev sahibi olmak için Batı ülkelerini tercih ediyor. Tercihlerin başında ABD’den Miami, İngiltere’den Londra geliyor. Emlak broker şirketlerinden İnternational Realty Group’un (IRG) yetkilileri Türk vatandaşlarının Miami’de ilgisini değerlendirirken, Türklerin %70’inin yatırım, %30’unun ise oturmak amaçlı konut aldığını söyledi. Aynı yetkililer, “Miami’de fiyatlar hızla artmaya başladı. Metrekare fiyatı 8 bin dolar civarında. Ama bu rakam projeler bittiği zaman 30-40 bin dolar bandına gelecek. Türkiye’den gelen yatırımcılardan büyük talep var. Dolar getirisi istediklerinden dolayı yatırımlarını Amerika’ya çevirmiş durumdalar. Amerika’da da dünyanın gözü Miami’de oluyor” dediler.

 

LONDRA’YA DA YOĞUN İLGİ VAR…  Türklerin Londra’ya ilgisinin de son 10 yılda ciddi şekilde arttığı görülüyor. Pek çok Türk yatırımcının uzun süredir Londra’da konut alımına geçtiği biliniyor. Londra’da Türklerle bağlantılı olan emlakçılara göre son 2 yılda emlak almak için kendilerine ulaşan Türk yatırımcı sayısında %300’e yakın artış söz konusu. Ancak, kaç Türk’ün Londra’dan konut aldığı kesin bir şekilde saptanamıyor. En son açıklanan (2018) rakamlara göre 5 yılda 85 bin Türk’ün Londra’dan ev aldığı düşünülürken, verilere göre bu sürede 17 bin Türk resmi olarak İngiltere’ye göç etti. Londra’da yapılan alımların iki ana amacı bulunduğuna işaret eden emlak çevreleri bunlardan birincisinin “yatırım”, ikincisinin ise “oturum” amaçlı olduğuna işaret ederek, dünyanın önde gelen zenginlerinin de Londra’dan konut aldığını anlattı. 

 

ORTALAMA 1 MİLYON STERLİNLİK EVLER… Zengin Türklerin eskiden bu yana Londra’ya ilgisinin fazla olduğunu ifade eden emlakçılar, Türk yatırımcıların Londra’da en çok Kensignton&Chelsea bölgesini tercih ettiğini söyledi. Londra’da 375 bin ila 400 bin sterlin aralığından başlayarak konut alınabildiğini (bu rakamlarla sadece 1+1 daireler) belirten emlakçılar, Türklerin genellikle Londra’ya gidip geldikçe kalmak için 2+1 apartman dairesi almayı tercih ettiğini, ayrıca yatırım ve çocuğunu okutmak için de Londra’da konut aldığını bildirdi. Türk alıcılarla iş yapan bir emlakçı, “Türklerin Londra’dan ev almak için ayırdığı tutar ortalama 1 milyon sterlin. Bunun daha düşüğünü de daha yükseğini de gördük. Ama ortalama rakam 1 milyon sterlin diyebiliriz.” şeklinde konuştu.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu