EkonomiGenelManşetTürkiye

Türkiye dünyanın zirvesinde yalnız!

Tüm dünyada konut fiyatları düşerken, Türkiye’de astronomik oranda yükseldi

ZİRVEDEN İNMEDİ

Dünya genelinde merkez bankaları, enflasyonu dizginlemeye çalışırken uluslararası piyasalarda konut fiyatlarında düşüşler yaşanıyor. Türkiye’de ise söz konusu durumun aksine konut fiyatları yükselmeye devam ediyor. İngiltere merkezli emlak danışmanlık firması Knight Frank, Küresel Konut Fiyat Endeksi raporunu yayımladı. 56 ülkenin konut piyasasının takip edildiği listede Türkiye konut fiyat artışlarında zirvede yer aldı.

DÜNYADA DÜŞÜŞ VAR

Küresel Konut Fiyat Endeksi raporu verilere göre, 56 pazarda yıllık ortalama fiyat artışı, bir önceki çeyrekte %5.7 iken; 2023’ün ilk çeyreğine kadar olan on iki aylık dönemde %3.6’ya geriledi. 2023’ün ilk çeyreğinde ise 56 piyasadan 23’ünde fiyatların düştüğü belirtilirken bunların 8’inde %5’ten fazla düşüş olduğu aktarıldı.

12 AYLIK YÜKSELİŞ %132

Raporda yer alan 56 piyasa içerisinde en yüksek fiyat artışı ise Türkiye’de gerçekleşti. Türkiye’de konut fiyatlarının 12 aylık yükselişi %132 seviyesinde olurken, 2023’ün ilk çeyreğinde ise %22 olduğu kayıtlara geçti. Türkiye’yi yıllık fiyat artışında %18 ile Kuzey Makedonya, %17 ile Hırvatistan ve %16 ile Macaristan takip etti. Konut fiyatlarının en fazla düşüş kaydettiği ülkeler ise %15.7 ile Güney Kore, %13 ile Yeni Zelanda ve %10.3 ile Hong Kong oldu.

ARTIŞ DEVAM EDECEK

Raporda Türkiye’deki konut fiyatlarında yaşanan astronomik artışının birinci nedeni olarak ise yüksek enflasyon gösterildi. Ayrıca TC Merkez Bankası’nın para politikalarında ortodoks yaklaşıma göre hareket etmeyeceği beklenirken konut fiyatlarındaki artışın devam edeceği aktarıldı. Yabancıların aşırı taleplerinin de fiyat artışında oldukça etkin olduğuna yer verildi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu