KıbrısManşetSEÇİM 2022Siyaset

Türkiye ile doğru zeminde ilişki kurmak..

Hiçbir Kıbrıslı Türk Türkiye sevgisini sorgulatmaz. İşte tam da bu nedenle Türkiye ile ilişkilerde olması gerektiği gibi tahakküme dayandırılmayan, eşitler düzeyinde kurgulanan bir zeminde doğru diplomasi ile bunu yapmayı başarmamız gerekiyor

Türkiye Kuzey Kıbrıs’ın tartışma kaldırmaz bir gerçeği. Dolayısıyla Kıbrıslı Türkler için çok özel olan bir ülke..

Hatta her Kıbrıslı Türk’ün kırmızı çizgisidir Türkiye. Ve fakat  biz Türkiye ile doğru ve sağlıklı ilişkiler kurmak için karşılıklı sevgi ve saygının yanı sıra eşitler düzeyinde tesis etmemiz gereken bir ilişki zeminine ihtiyaç var ; Türkiye ile 1974 sonrası kurgulanan tahakküm ilişkisi doğru ve sürdürülebilir bir ilişki biçimi değil. Nitekim bu yanlış ilişki biçimi ile bugün karşılıklı olarak birçok konuyu doğru zeminde ele alamadığımız gibi,her geçen gün içine girdiğimiz belirsizliğin derinliğinde de kayboluyoruz. Doğru zeminde olması gerektiği gibi kurgulanmayan ilişkiler başta Kıbrıs sorunu çözümsüzlüğü, ekonomi ve demokrasiye müdahale girişimleri ve yaşanan olumsuz süreçlerden mutlak surette ders çıkarmak durumundayız. Kıbrıslı Türkler en az Kıbrıslı Rumlar kadar bu adada eşit bir öznedir.

Aynı şekilde Türkiye nezdinde de eşit bir özne olmayı arzu etmektedir.

Dolayısıyla Türkiye’ye bunu kararlılıkla bıkmadan usanmadan anlatmak zorundayız. Kaldı ki doğru olan da budur. Türkiye Cumhuriyeti ile  ilişkilerimizi yeniden, ele alarak doğru zemine taşımak durumundayız. Türkiye kuşku yok ki  yeryüzünde bize destek olan yanımızda duran tek ülkedir. Dolayısıyla bu anlayışın üzerinden ilerleyerek sağlıklı diyalog kurgulamayı ve bundan karşılıklı fayda sağlayabilmeyi maksat olarak önümüze koymalıyız.

Türkiye her Kıbrıslı Türk’ün gönlünde ayrı yeri olan bir ülkedir.

Tabiatıyla her ne olursa olsun bizim Türkiye’ye gönül bağlılığımız bakidir.

Bundan hiçbir koşulda vazgeçmemiz de mümkün değildir. Türkiye bizim için hep dosttur, kardeştir..

Zaman zaman bunu farklı şekilde kullanıp algı yaratmaya çalışanlar olsa da Kıbrıs’ın kuzey yarısından asla Türkiye düşmanı çıkmaz, çıkmayacaktır..

Hiçbir Kıbrıslı Türk Türkiye sevgisini sorgulatmaz.

İşte tam da bu nedenle Türkiye ile ilişkilerde olması gerektiği gibi tahakküme dayandırılmayan, eşitler düzeyinde kurgulanan bir zeminde doğru diplomasi ile bunu yapmayı başarmamız gerekiyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu