ManşetTürkiye

Türkiye Müteahhitler Birliği’nin “Ocak 2022 İnşaat Sektörü Analizi Raporu” yayımlandı

Türk müteahhitler 2021 yılında birçok ülkedeki 384 projeyi başarıyla sürdürdü

 

Türkiye Müteahhitler Birliği’nin “Ocak 2022 İnşaat Sektörü Analizi Raporu” yayımlandı

1972’DEN BUGÜNE 451,5 MİLYAR DOLARLIK PROJE… Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) , “Yeni Yıl, Bildik Endişeler: Salgın Belirsizliği ve Yüksek Enflasyon” başlıklı, “Ocak 2022 İnşaat Sektörü Analizi Raporu”nu yayımladı. Raporda, Türk müteahhitlerinin, 2021’de 67 ülkede 384 projeyle 29,3 milyar dolarlık yeni iş hacmine ulaştığı belirtildi. Yapılan değerlendirmede, “Böylece inşaat sektörünün ilk kez 1972 yılında Libya ile yurt dışı pazara açılmasından bu yana ulaştığı uluslararası proje portföyü büyüklüğü, 131 ülkede üstlenilen 11 bin 093 projeyle toplam 451,5 milyar dolar olmuştur” denildi. 

 

TÜRKİYE’NİN MÜTEAHHİTLERİ RUSYA PAZARININ LİDERİ… Sektör açısından Rusya pazarının lider olduğu bildirilen raporda, üçüncü ülkelerle iş birliği fırsatlarına işaret edildi. Raporda, yurt dışı projelerde istihdam edilen ve yaklaşık 35 bin olarak ifade edilen Türk iş gücü sayısının, salgının ardından 100 bine çıkarılmasının amaçlandığı belirtildi. Raporda, inşaat sektörünün, 2021’in ilk yarısında oldukça sınırlı da olsa büyüdüğü belirtilerek, üçüncü çeyrekte, yeniden ve keskin biçimde daralma yaşandığına işaret edildi. Finansal zorluklarla sektörde kısa vadeli öngörülerin oldukça zorlaştığı ifade edilen raporda, özellikle kamunun yatırım programlarının bu çerçevede yol gösterici olmasına ihtiyaç duyulduğunun altı çizildi.

 

EKONOMİK KONUT SIKINTISI ORTAYA ÇIKABİLİR… Raporda, konut alanında yüksek olan fiyatların daha da artmasıyla ihtiyaç sahiplerine ekonomik konut sunumunun mümkün olamayacağı uyarısında bulunuldu. TMB’nin yeni raporunda ayrıca, maliyet artışlarıyla ağırlaşan yük nedeniyle gelecek dönemde kamunun altyapı ve üstyapı projelerinde ciddi aksamalar olacağı savunularak, TMB tarafından, kamu projelerindeki artan maliyet artışlarının hükümet tarafından ilave fiyat farkı ödenmesi suretiyle giderilmesi amacıyla bir girişim başlatıldığı kaydedildi. Sektör için iş modellerinde değişim gerekliliğine işaret edilen raporda, özellikle ilk el satışları hareketlendirecek adımların atılması gerektiği üzerinde de duruldu.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu