EkonomiGenelManşetTürkiye

Türkiye, refah kaybında ikinci sırada: İç savaş ve ekonomik kriz yaşayan ülkeleri geride bıraktı

Londra merkezli düşünce kuruluşu Legatum Enstitüsü’nün her yıl yayınladığı Global Refah Endeksi’nde Türkiye, ikinci sıraya düşerek iç savaş ve ekonomik kriz yaşayan ülkeleri de geçti. 2011’den bugüne kadar her yıl düşüş yaşayan Türkiye, listenin düşük refahlı ülkelerini belirten ‘sarı’ bölgesine geriledi. Türkiye’yi listede refah kaybında geride bırakan tek ülke Venezuela oldu.

Refah seviyesinde son 10 yıl içinde en büyük kayba uğrayan ilk 2 ülkeden birinin Türkiye olduğu öğrenildi. Dünyanın en refah içinde yaşanan ülkelerin sıralamasında Botsvana, Sri Lanka ve Kırgızistan’ın da gerisine düşen Türkiye’yi listede refah kaybında geride bırakan tek ülke ise Venezuela oldu. Öte yandan Türkiye, düşük refahlı ülkeleri belirten listede ‘sarı’ bölgesine geriledi.

Sözcü’nün haberine göre; Londra merkezli düşünce kuruluşu Legatum Enstitüsü’nün her yıl yayınladığı Global Refah Endeksi’nde Türkiye 2011 yılında 66’ncı sıradayken 2021 sıralamasında 93’üncülüğe gerilemiş durumda. 12 temel alanda 300 indikatör incelenerek hazırlanan endekse göre, son 10 yılda 27 sıralık düşüş yaşayan Türkiye’nin son 10 yıllık refah kaybının iç savaş yaşanan Libya, Suriye ve ekonomik krizdeki Lübnan’dan da fazla olması dikkat çekti.

Danimarka, İsveç ve Norveç’in en refah yaşanan ilk üç ülke olarak sıralandığı listede Almanya 9’uncu, İngiltere 13’üncü, Japonya 19’uncu, ABD ise 20’nci sırada.

Bu ülkelerin sıralamadaki yerleri 10 yıl önce ile hemen hemen aynı olurken, Türkiye’nin son 10 yılda her yıl biraz daha düşerek listenin düşük refahlı ülkeleri belirten ‘sarı’ bölgesine gerilediği görülüyor.

Türkiye’nin sıralamada en yüksek olduğu parametre 54’üncülükle ‘altyapı ve piyasalara erişim’. Ekonominin kalitesinde ise Türkiye 62’nci sırada yer bulabildi. Türkiye’nin eğitimde sıralamadaki yeri 78’incilik iken sağlıkta 58’inci sırada yer aldı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu