KıbrısManşetToplum

Türkiye vatandaşlarının yurt dışından ev alma amacı hem yatırım hem serbest dolaşım

 

Döviz bazlı kira getirisi, serbest dolaşım ve eğitim fırsatları yatırımcıları yurt dışından gayrimenkul almaya teşvik ediyor

 

Portekiz, Yunanistan, İspanya ve Malta bu konuda öne çıkıyor. Çifte vatandaşlığı kabul etmeyen ülkelere rağbet yok

 

AVRUPA ÖN PLANDA… Türk yatırımcıların Türkiye dışınan ev alma furyası artarak devam ediyor. AB ülkeleri, İngiltere ve ABD tercihlerin başında. Emlak çevreleri, “Gayrimenkul yatırımı, AB’de serbest dolaşım, vatandaşlık ve yüksek kira getirisi gibi birçok avantaj sağlayabiliyor. Yüksek getirili gayrimenkul yatırımı isteyen, çocukları için iyi bir eğitim kariyeri planlayan, uluslararası yatırımlarını daha sağlıklı yönetmek isteyen Türk vatandaşları yurt dışında gayrimenkule yöneliyor” diyor. TÜİK’in “Yurt Dışından Taşınmaz Edinme İstatistikleri” raporuna göre; 2020’de Türk vatandaşları yurt dışından 35 bin 184; 2021’de 45 bin 789 adet, konut alırken, 2022’de bu rakamın çok büyük oranda arttığı tahmin ediliyor.

 

AB’NİN ANAHTARI GOLDEN VISA… Yurt dışından ev alma amacıyla yola çıkan Türkiye vatandaşlarının tercihi Golden Visa kapsamında olan ülkeler. AB ülkeleri arasında, AB üyesi olmayan bir ülkenin vatandaşı için yatırım yoluyla oturma izni ve vatandaşlık hakkına sahip olma programı olarak nitelendirilen Golden Visa, İspanya, Portekiz, Yunanistan ve Malta’yı kapsıyor. Birçok ülke çifte vatandaşlığı kabul etmediği için Türk vatandaşları tarafından tercih edilmiyor.

 

EN UCUZ YUNANİSTAN… Golden Visa uygulayan her ülke için yapılması gereken yatırım miktarları değişiyor. Yunanistan için 250 bin euro değerinde yapılacak bir gayrimenkul yatırımıyla AB serbest dolaşımı elde etmek mümkün. Portekiz’de bu rakam 280 bin eurodan başlıyor, İspanya’da ise 500 bin euroyu buluyor. Bu maliyetlerin üzerine avukatlık, alım satım masrafları da ekleniyor. Yatırımın ardından Yunanistan iki ay içinde serbest dolaşım hakkını verirken bu süre Portekiz’de bir yıla yaklaşıyor. Portekiz, 5 yıllık serbest dolaşım hakkının ardından A2 seviyesinde Portekizce öğrenen ve her yıl 1 hafta Portekiz’e gelen mülk sahiplerine vatandaşlık veriyor.

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu