EkonomiKıbrısManşet

Türkiye, ziyaretçi sayısında 2019’a göre artış yakalarken, İstanbul, inen uçak sayısında ilk sırada yer aldı

Geçtiğimiz yaz, Avrupa’nın büyük turizm destinasyonları arasında, en iyi performans gösteren ülke Türkiye oldu.

Türkiye, ziyaretçi sayısında 2019’a göre artış yakalarken, İstanbul, inen uçak sayısında ilk sırada yer aldı

 

TÜRKİYE’NİN ARDINDAN YUNANİSTAN GELİYOR… Avrupa’nın büyük turizm destinasyonları arasında, en iyi performans gösteren ülke Türkiye oldu. Turizm sektörüne ilişkin veri analizi yapan ForwardKeys, 2022 yazının seyahat trendlerine ilişkin dikkat çeken bir araştırma yayınladı. Araştırmaya göre ziyaretçi sayısında, Temmuz ve Ağustos aylarında Avrupa’nın en iyi performans gösteren ülkeleri, 2019’un aynı dönemiyle kıyaslandığında Türkiye ve Yunanistan oldu. Türkiye’nin pandemi öncesi seviyeleri %9, Yunanistan’ın ise %2 oranında aştığı belirtildi. Yaz aylarında en dikkat çeken şehirlerin başında da İstanbul geldi.

 

UÇAK SAYISINDA SADECE İSTANBUL ARTIŞ SAĞLADI… ForwardKeys verilerine göre İstanbul, inen uçak sayısında ilk sırada yer aldı. Havaalanlarına inen uçak sayısında 2019’a göre İstanbul’da %2 artış kaydedilirken; İstanbul’u %7 düşüşle Atina, %8 düşüşle Reykjavik ve Porto, %13 düşüşle Malaga takip etti. Arnavutluk’a yapılan uçak seyahatleri de %28 oranında artış gösterdi. Söz konusu 3 ülke dışındaki diğer ülkelerde, 2019 yılıyla kıyaslandığında herhangi bir iyileşme görülmezken; Slovenya’da %7, İzlanda’da %8 ve Portekiz’de %10’luk düşüşe dikkat çekildi.

 

DÜŞÜK TÜRK LİRASI FAKTÖRÜ… Araştırmada paylaşılan bilgilere göre, Türkiye’de görülen artışın nedeni olarak ekonomik sebepler ve Rusya etkisi gösterildi. Türk Lirası’ndaki değer kaybı yanında, yaptırımlarla Avrupa’nın pek çok ülkesinden Rusya’ya direkt uçuşların kaldırılması ve Türkiye’den Rusya’ya uçuşların halen devam etmesi, 2022 yaz ayları verilerini pozitif yönde etkiledi. 2019 yılında Avrupa’ya gelenlerin %4’ünü Ruslar oluşturuyordu. Araştırmaya göre, 2022’de bu oranın oldukça düştüğü belirtildi. Yunanistan’daki artışların nedeni olaraksa, ziyaretçileri pandemide kısıtlamayan Covid-19 uygulamaları gösterildi. Araştırmada, “Avrupa eğer havacılık sektöründe yaşanan sıkıntıları çözebilseydi, geçtiğimiz yaz çok daha fazla ziyaretçi ağırlayabilecekti” denildi. Avrupa dışındaki en güçlü pazarsa 2019’a göre %5 düşüş görülen ABD oldu.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu