EkonomiManşetTürkiye

Türkiye’de alkol ve sigaraya zam açıklandı! Yarından itibaren geçerli

10 Temmuz 2023 tarihinden itibaren Türkiye'de alkol ve sigarada ÖTV zammı fiyatlara yansımaya başlayacak. Yeni gelen vergi zamlarıyla birlikte sigara ve alkol fiyatlarında ciddi artış bekleniyor. İşte detaylar

10 Temmuz 2023 tarihinden itibaren Türkiye’de alkol ve sigarada ÖTV zammı fiyatlara yansımaya başlayacak. Yeni gelen vergi zamlarıyla birlikte sigara ve alkol fiyatlarında ciddi artış bekleniyor. İşte detaylar

ALKOLLÜ İÇECEKLERE VE SİGARAYA ZAM

Alkollü içeceklere ve sigarada ÖTV zammı açıklandı. Yapılan son dakika açıklamasında sigara ürünlerine ve alkollü içkilerden alınan ÖTV’de yüzde 14.82’lik bir zam uygulaması olduğu bildirildi. ÖTV zammının gelmesi ile birlikte yeni fiyatlar etikletlerde görülmeye başlandı. Son verilere göre alkollü içecekler yüzde 15 ile 25 arasında zamlanmış oldu.

10 Temmuz 2023 Pazartesi gününden itibaren alkole KDV zammı da eklenecek ve art arda gelen zamlarla birlikte fiyatlar ciddi seviyelere çıkmış olacak.

Son verilere göre zamla birlikte 70’lik rakının 500 liradan satılacağı, 100’lük rakının ise 690 liraya zamlanacağı bildirildi.

500 lira olan rakıdan alınan vergi oranı 342 lira 58 kuruş oldu. Bu verginin 266.47 lirası ÖTV, 76.11 TL’sini de KDV oluşturuyor.

Son zamla birlikte şarap üzerinde alınan ÖTV oranı yüzde 26.5 seviyesinden 30 lira 44 kuruş seviyesine çıkarıldı.

SİGARAYA DA ZAM GELİYOR

Tütün ürünlerine de ÖTV zammı yapılacağı açıklandı. Son zamlarla birlikte bir paket sigaradan alınan maktu ve asgari maktu ÖTV tutarı 20 lira 33 kuruş seviyesinden 3 lira zamla 23 lira 33 kuruş seviyesine çıktı. Fakat sigaranın satış fiyatı üzerinden yüzde 63 oranında nispi ÖTV alındığı için bu vergi asgari maktu verginin üzerinde seyrediyor.

Bu yüzden  düşük fiyatlı sigaralar dışındaki paketlerde ÖTV artışı kaynaklı yeni bir zam baskısı oluşmamaktadır.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu