DünyaManşet

Türkiye’de Dünya’da bu hafta ekonomide öne çıkan 7 başlık

Türkiye içinde bu haftanın en önemli gündem maddesi enflasyon verileri ve TC Merkez Bankası'nın faiz kararı oldu. Her iki gelişme de TL’nin değerini etkiledi

 

Türkiye’de geride bıraktığımız haftada gündem enflasyon verileri ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz kararı oldu. TCMB faizi beklendiği gibi sabit tutarken, karar metnine eklediği cümle ekonomistler arasında yeni tartışma konusu oldu. Yurtdışında ise gündemin ilk sıralarında aşı patenti tartışmaları ve ABD’den gelen veriler öne çıktı.

Geçtiğimiz hafta yurtiçinde tüm dikkatler enflasyon ve Merkez Bankası faiz kararındaydı. Enflasyon yükselişini 7. ayına taşırken, 2 yılın zirve seviyesini gördü. Enflasyonla aynı haftaya denk gelen TCMB Para Politikası Kurulu toplantısından beklendiği gibi faizin sabit tutulması kararı çıktı. Bunun yanında karar metnindeki Nisan ayı enflasyon raporuna gönderme yapan ifade TCMB’nin şahin duruşuna yönelik ekonomistler arasında bir tartışma yarattı.

Yurtdışı gündemde ise ana başlık aşı patenti tartışmalarıydı. ABD ve Fransa liderleri aşılarda patentin tartışmaya açılması tarafında yer alırken, Almanya lideri Merkel bu tasarıya karşı olduğunu belirtti.

Geçen hafta finansal piyasalar ve ekonomi kamuoyunda yurtiçi ve yurtdışında öne çıkan başlıklar şunlar oldu:

1) TCMB faizi sabit tuttu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu faiz kararını açıkladı. TCMB piyasa beklentilerine paralel biçimde politika faizini yüzde 19 seviyesinde sabit tuttu. Karar metninde Nisan Enflasyon Raporu’nda yer alan tahmin patikasındaki belirgin düşüş sağlanana kadar para politikasındaki mevcut duruşun sürdürüleceği ifade edildi.

2) Enflasyon 2 yılın zirvesinde

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Nisan ayına ilişkin enflasyon verilerini açıkladı. Buna göre Nisan’da tüketici fiyatlarında yıllık enflasyon yüzde 17,14 oldu. Verilere göre Nisan’da enflasyondaki yükseliş ivmesi devam etti ve Kasım ayında başlayan yükseliş serisi yedinci aya taşınmış oldu.

3) ABD’de zayıf istihdam verisi

ABD’de Nisan ayına ilişkin tarım dışı istihdam verileri açıklandı. 1 milyon artış göstermesi beklenen veride artış 266 binde kaldı. Nisan’da ABD’de işsizlik de salgın yılının Nisan ayından bu yana ilk kez yükseliş kaydetti.

4) Yellen’ın faiz açıklamaları piyasayı karıştırdı

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, iki farklı açıklamayla piyasalarda fiyatlamalara etkide bulundu. Yellen ilk olarak The “ABD ekonomisinin aşırı ısınmasını önlemek için faizlerin biraz artması gerekebileceğini” söylerken daha sonra faiz artırımının “öngördüğü ya da önerdiği” bir şey olmadığını, enflasyonun kalıcı şekilde yüksek kalmasını beklemediğini dile getirdi.

5) Aşıda patent tartışmaları

ABD Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki Kovid-19 aşılarının üzerindeki fikri mülkiyet haklarının kaldırılmasının gündemde olduğunu söyledi. Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula Von der Leyen, Kovid-19 aşılarında fikri mülkiyet haklarının kaldırılmasını tartışmaya hazır olduklarını belirtti. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da bu fikri desteklerken Almanya Başbakanı Angela Merkel bu fikre karşı olduğunu söyledi.

6) Varlık alımlarında planlamalar

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Yönetim Konseyi Üyesi Martins Kazaks, tahvil alımlarını azaltma kararını Haziran’da ele alabileceklerini belirtti. İngiltere Merkez Bankası ise faiz toplantısında varlık alım hızının azaltılmasına karar verdi.

7) Tam kapanmada market ve pazar düzenlemesi

İçişleri Bakanlığı esnafın şikayetçi olduğu zincir marketlerin farklı ürün gruplarında satış gerçekleştirmesi konusunda düzenlemeye gitti. 81 il valiliğine “Market Tedbirleri” konulu genelgeye göre 7 Mayıs’tan itibaren marketlerde vatandaşların zorunlu temel ihtiyaçları kapsamındaki ürünlerin dışında herhangi bir ürün satışına izin verilmeyecek. Bakanlık semt pazarlarının kapalı olması tedbirinde ise geri adım attı.

TC Merkez Bankası, faiz kararı, patent, aşı, Yellen, tam kapanma, market tedbirleri, genelge, istihdam, enflasyon, para politikası, politika faizi, ekonomi,

Diğer Haberler

Başa dön tuşu