EkonomiManşetTürkiye

Türkiye’de en az “12 milyon yoksul” var

TÜİK, 2022 Yoksulluk ve Yaşam Koşulları Araştırması sonuçlarında Türkiye’deki “göreli yoksul” sayısını açıkladı.

TÜİK, 2022 Yoksulluk ve Yaşam Koşulları Araştırması sonuçlarında Türkiye’deki “göreli yoksul” sayısını açıkladı.

TÜİK’in verileri, toplumun ortalama refah düzeyinin altında kalan milyonlarca kişinin varlığına işaret ediyor

Araştırmada yoksulluğun en yoğun olduğu illerin başında Akdeniz bölgesindeki Adana ve Mersin geliyor

Eğitim düzeyi arttıkça yoksulluk azalıyor. Okur-yazar olmayan fertlerde %27.7 olan yoksulluk oranı yükseköğretim mezunlarında sadece %2.6

2’NCİ HESAPLAMADA 18 MİLYON YOKSUL… Türkiye’de 2022 yılında “göreli yoksul” sayısının 12 milyon kişi düzeyinde olduğu açıklandı. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) ‘2022 Yoksulluk ve Yaşam Koşulları Araştırması’na göre, eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert medyan gelirinin (Gelirler küçükten büyüğe sıralandığında ortaya düşen gelir) %50’si dikkate alınarak belirlenen “yoksulluk sınırına göre, yoksulluk oranı %14.4 olarak hesaplandı. Medyan gelirin %60’ı dikkate alınarak hesaplanan yoksulluk oranı ise son yılda % 21.6’ya (18,3 milyon kişi) çıktı. “Göreli yoksulluk”, bireylerin toplumun ortalama refah düzeyinin altında kalması ya da diğer bireylere göre ortalamanın altında bir gelire sahip olması ifadeleriyle açıklanıyor.

ADANA VE MERSİN DAHA YOKSUL… TÜİK’in açıkladığı verilere göre, ülkede 12 milyon kişi yoksul olarak kaydedilirken en yoksul bölge %15’lik oran ve 615 bin kişi ile Adana-Mersin bölgesi, en az yoksulu olan bölge ise %3.2’lik oran ve Gaziantep, Adıyaman ve Kilis’ten oluşan TRC1 oldu. Bu bölgede yoksul sayısı ise 2021 yılında 221 binken 2022 yılında 107 bine düştü. Adana-Mersin’deki yoksul sayısı ise 588 binden 618 bine yükseldi.

EĞİTİM ARTTIKÇA YOKSULLUK AZALIYOR… Eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert medyan gelirinin %50’si dikkate alınarak hesaplanan yoksulluk oranına göre; okur-yazar olmayan fertlerin %27.7’si; bir okul bitirmeyenlerin %24.4’ü; lise altı eğitimlilerin %13.8’i; lise ve dengi okul mezunlarının ise %7.8’i yoksul olarak hesaplandı. Yükseköğretim mezunları ise %2.6 ile en düşük yoksulluk oranına sahip grup oldu.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu