EkonomiManşetTürkiyeYaşam

Türkiye’de enflasyon %19.25’e çıktı, reel faiz eksiye düştü

Dövizler enflasyon rakamlarından sonra şekillenmeye başladı. Haberi gelecek TL'de ciddi düşüş var.

Türkiye’de enflasyon %19.25’e çıktı, reel faiz eksiye düştü. Tüketici enflasyonu Ağustos ayında beklentilerin üzerinde açıklanırken, gerçekleşen enflasyona göre reel faiz negatif bölgeye geriledi.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) bugün açıkladığı verilere göre tüketici enflasyonu içinde özellikle gıda grubu dikkat çekti. Gıda enflasyonu %29 ile 28 ayın zirvesine çıktı. Ağustos ayında tüketici enflasyonu ile üretici enflasyonu arasındaki makas açılmaya devam ederek yeni rekora ulaştı.

Ağustos ayında enflasyon %19 olan politika faizinin üzerine çıkarken, aylık bazda bakıldığında Ağustos ayında artışın %1.12 olduğu görüldü.

Çekirdek enflasyonda ise bir önceki aya göre gerileme izlendi. Buna göre Temmuz’da %17.22 olan yıllık çekirdek enflasyon %16.76’ya çekildi.

GIDA ENFLASYONU 28 AYIN ZİRVESİNDE

Tüketici fiyatlarında gıda enflasyonundaki hızlı yükseliş dikkat çekti. Ağustos’ta gıda fiyatları bir önceki yıla göre %29 arttı. Böylelikle yıllık gıda enflasyonunda 2019 Nisan ayından bu yana en yüksek artış görüldü.

Ağustos ayında gıda grubu en yüksek artış gösteren grup oldu. Gıda ve alkolsüz içecekler grubunu %22.91 ile ev eşyası ve %21.76 ile ulaştırma izledi.

Yıllık en düşük artış %1.79 ile alkollü içecekler ve tütün grubunda gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayına göre artışın düşük olduğu diğer ana gruplar sırasıyla, %4.79 ile haberleşme, %7.47 ile giyim ve ayakkabı ve %10.75 ile eğitim oldu.

Aylık bazda da en yüksek artış gıda ve alkolsüz içeceklerde yaşandı. Aylık bazda gıdayı %2.27 ile lokanta ve oteller ve %1.38 ile ev eşyası takip etti.

Aylık düşüş gösteren ana gruplar %3.08 ile giyim ve ayakkabı ve %0.77 ile ulaştırma oldu. Ana harcama grupları itibarıyla 2021 yılı Ağustos ayında en az artış gösteren diğer ana gruplar %0.18 ile alkollü içecekler ve tütün, %0.31 ile sağlık ve %0.58 ile eğitim oldu.

ÜRETİCİ FİYATLARINDA YÜKSELİŞ SÜRDÜ

Üretici fiyatlarında yükseliş ivmesinin Ağustos’ta devam ettiği izlendi. Buna göre yurtiçi üretici fiyat endeksi Ağustos’ta bir önceki yılın aynı dönemine göre %45.52 artış kaydetti.

Üretici fiyatları bir önceki aya göre ise %2.77 yükseldi.

Üretici-tüketici fiyat endekslerinde kaydedilen yıllık artış arasındaki makas da 26.3 puanla Ağustos ayında rekor tazeledi.

PİYASA %18.7 TAHMİNİ YAPMIŞTI

Bloomberg HT anketine katılan ekonomistlerin tahmini aylık artışın %0.7, yıllık artışın ise %18.7 olacağı yönündeydi.

19 kurumun katıldığı ankette en düşük beklentiyi paylaşan kurum Ağustos ayında aylık enflasyonun %0.3, yıllık ise %18.3 olarak gerçekleşmesini öngörmüştü.

En yüksek beklentiyi paylaşan kurum ise tüketici fiyat endeksinin aylık bazda %1.1 artış göstermesini; yıllık bazda ise 19.2 artmasını tahmin etmişti.

Türkiye, enflasyon, ekonomi, faiz, politika faizi, reel faiz, negatif taraf, fiyat endeksi, tüketici, üretici, çekirdek enflasyon, gıda enflasyonu,

Diğer Haberler

Başa dön tuşu