KıbrısManşetSağlıkToplum

Türkiye’de ilaç fiyatlarına yapılan zam KKTC’de de etkili olacak!

Türkiye’de tüm ilaçlara yüzde 30,5 artış kararının alınmasından sonra aynı oranda zam KKTC’de de etkili oluyor.

Türkiye ilaç ve tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) ilaç fiyatlandırılmasından kullanılan Euro kurunun 10.75 TL’den 14,0387 TL’ye çıkarıldığını duyurdu.  Güncel kur ise 29,99 TL civarında.

Karar Türkiye’de 23 Temmuz tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Türkiye’de ilaç fiyatları için kullanılan Euro kuru yılda bir kez Şubat ayında güncelleniyordu. Ancak dövizdeki yükseliş ilaçlarıda etkiledi.

Mevcut ilaç kuru ile güncel kur arasındaki fark nedeniyle 2022 yılında geçici kararla üç kez artış yapılmış, son artış yüzde 36,77 ile aralık ayında gerçekleşmişti.

Yapılan değişiklikle “Beşeri Tıbbı Ürünlerin Fiyatlandırılmasına Dair Kararda Değişiklik Yapılması Hakkında Karar”a geçici dokuzuncu madde eklenerek “Beşeri tıbbi ürünlerin fiyatlandırılmasında kullanılacak TL cinsinden 1 Euro değeri 2023 Temmuz ayında yüzde 30,5 oranında arttırılarak 14,0387 TL olarak belirlenmiştir” açıklamaları yapıldı.

Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı her yıl şubat ayında ilaçları fiyatlandırırken sabit bir Euro kuru belirliyor ve ilaçların fiyatı belirlenen sabit kur üzerinden hesaplanıyor.

Ayrıca eczacılar ilaç sıkıntılarınında bu kur farkı yüzünden kaynaklandığını savunuyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu