GenelKıbrısManşetSiyaset

Türkiye’de kamu bankalarının faizleri düşürmesi konut üreticilerini heyecanlandırdı

Konut sektörü: Aylık faiz, kampanyalarla %1’in altına inerse satışlarda doping etkisi yaratır

Konut sektörü: Aylık faiz, kampanyalarla %1’in altına inerse satışlarda doping etkisi yaratır

PSİKOLOJİK SINIR OLAN %1’İN ALTINA ÇEKİLSİN… Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın faiz indirimi sonrası kamu bankalarının faizleri düşürmesi, konut üreticilerini heyecanlandırdı. Sektör temsilcileri, faiz indiriminin kampanyalarla desteklenerek konut kredilerinde aylık faiz oranının psikolojik sınır olan %1’in altına inerek, %0.99 seviyelerine çekilmesinin sektörde doping etkisi yapacağı görüşünde. TCMB’nin politika faizini %18’den %16’ye düşürmesinin ardından 1 milyon üstü konutlarda kamu bankalarında aylık 1.43 olan faiz oranı 1.34’e gelirken, 1 milyon altı konutlarda aylık 1.37 olan aylık faiz oranları da 1.29’a indirildi. Hâlihazırda uygulanan indirimli faizlere konut kredilerinde yapılandırmanın kapsam içinde görünmediği belirtildi.

BANKA KREDİLİ SATIŞIN PAYI ARTACAK… İnşaat sektöründen yapılan açıklamalarda, kamu bankalarının piyasaya yön vermesinin önemli bir adım olduğu aktarılırken, indirimle birlikte, oldukça düşük seyreden banka finansmanlı konut satışlarının payının yeniden artışa geçeceği tahmin ediliyor. Vatandaşın önemli bir finansman maliyetinden kurtulacağını vurgulayan inşaat sektörü temsilcileri, döviz ve altın yatırımından kârını alanların, düşük oranlı finansmanlar sayesinde yeniden konuta yönelebileceğine işaret ediyor. Kamu bankalarını özel bankaların da takip etmesi halinde; geçen yılın gerisinde kalan konut satışlarının canlanması ve 1.5 milyon seviyesine yaklaşılması beklentiler arasında. Türkiye halen son bir yılda tüm Dünya’da konut fiyatları zam şampiyonu olarak ilk sırada.

FİRMALAR KAMPANYAYA DESTEK VERECEK… İstanbul İnşaatçılar Derneği Konut üreticilerinin faiz indirimli yeni dönem için hazırlık çalışmalarına başladığını bildirirken, “Faizin %1’in altına inmesiyle birlikte birçok inşaat firması da bu girişime olumlu destek verecek. Firmalarında bir miktar faizi sübvanse etmesi, oranın %0.80’lere kadar çekilmesini sağlayabilir” açıklamasında bulundu. Gayrimenkul Pazarlama ve Satış Profesyonelleri Derneği tarafından yapılan açıklamada da “Mevcut indirim için biraz izlemek lazım. Ancak piyasanın alım yönünde hareket etmesi için banka faiz indirimlerine ek biraz indirim yapılarak faizin %1’in altına çekilmesi gerekir” ifadeleri kullanıldı.

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu