ManşetTürkiye

Türkiye’de Mart ayında inşaat maliyetleri geçen yılın Mart ayına kıyasla ikiye katlandı

KKTC’de ise Yapı İşleri Birim Fiyat Listesi en son Kasım 2021’de yenilendiği için maliyet artışları bilinmiyor

İNŞAAT MALİYETLERİNDE ENFLASYON %101’İ AŞTI

KKTC’de ise Yapı İşleri Birim Fiyat Listesi en son Kasım 2021’de yenilendiği için maliyet artışları bilinmiyor

TL DÜŞTÜKÇE MALİYETLER ARTIYOR… Dünyada artan enflasyon ve tedarik sorunları inşaat sektöründeki maliyetleri artırırken, Türkiye’de de inşaat maliyetlerinde rekor artış serisi hız kesmeden devam ediyor. Küresel çapta yaşanan sorunlara ek olarak Türkiye’de TL’nin dövizler karşısında yaşadığı astronomik oranlı kayıplar da maliyetlerin görülmemiş seviyelere çıkmasını körüklüyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, inşaat maliyet endeksi, Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 9.58 bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 101,57 artarak, rekor seviyede kaydedildi. TÜİK verileri, Mart ayında genel anlamda inşaat malzeme endeksinin yüzde 12.19, işçilik endeksinin yüzde 1.22 arttığını gösteriyor. Ayrıca bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi yüzde 128,11, işçilik endeksi yüzde 42.59 oranında yükseldi. 

 

BİNA İNŞAATI MALİYETİ DE 2’YE KATLANDI… Bina inşaatı maliyet endeksi, bir önceki aya göre yüzde 8.80, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 98.14 artış yaşarken, bina inşaatında aylık malzeme endeksi yüzde 11.28, işçilik endeksi yüzde 1.16 oranında arttı. Ayrıca bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksinde yüzde 123,87, işçilik endeksinde ise yüzde 42.58 oranında yükseliş kaydedildi. Bina dışı yapılara bakıldığında aynı sıkıntı görülüyor. Bina dışı yapılarda inşaat maliyet endeksi, aylık bazda yüzde 12.13, yılık bazda da yüzde 113,28 arttı. Bir önceki aya göre malzeme endeksi yüzde 15.04, işçilik endeksi yüzde 1.44; bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi yüzde 142,04, işçilik endeksi ise yüzde 42.63 oranında yükseldi.

 

KKTC’DE HESAPLANMIYOR… KKTC’de Başbakanlığa bağlı İstatistik Kurumu’nun TÜİK benzeri bir hesaplama yapmadığı bilinirken, kamuya yapılan işler için Planlama ve İnşaat Dairesi (PİD) “Yapı İşleri Birim Fiyat Listesi hazırlıyor. Ancak, PİD’in en son hazırladığı liste 30 Kasım 2021 tarihini taşıyor. Dairenin listeyi tüm ısrarlara rağmen yenilememesi nedeniyle Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği’nin girişimiyle, müteahhit firmalar devletin açtığı yapı işleri ihalelerini aylardır boykot ediyor. KTİMB geçtiğimiz gün boykotu sürdürmeye devam edeceklerini açıklamıştı.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu