EkonomiKıbrısManşetTürkiye

Türkiye’de milyonluk konutu olanlar artık Değerli Konut Vergisi ödemek zorunda

Yeni uygulamaya giren vergiyle, değeri 5 milyon 227 bin lirayı aşan konutlar için binde 3 ile binde 10 oranı arasında vergi alınacak

ALT SINIR 5,2 MİLYON TL… Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan Değerli Konut Vergisi Uygulama Genel Tebliği, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, Türkiye sınırları içinde bulunan ve bina vergi değeri 5 milyon 227 bin lirayı aşan mesken nitelikli taşınmazlar, değerli konut vergisine tabi olacak. Mesken nitelikli taşınmaza paylı mülkiyet halinde sahip olanlar, hisseleri oranında vergi ödeyecek.

 

NE KADAR VERGİ ÖDENECEK?… Tebliğde yer alan rakamlara 2021 yılı için uygulanacak yeniden değerleme oranının (%9.11) yarısı eklendiğinde bu yıl için ortaya çıkan rakamlar şöyle:

* 5 milyon 227 bin TL ile 7 milyon 841 bin TL arasında olanlar, 5 milyon 227 bin TL’yi aşan kısmı için “binde 3” oranında,

* 10 milyon (10 milyon 455 bin) TL’ye kadar olanlar 7 milyon 841 bin TL’si için “7 bin 842 TL”, fazlası için “binde 6” oranında,

* 10 milyon (10 milyon 455 bin) TL’den fazla olanlar 10 milyon 455 bin TL’si için “23 bin 526 TL”, fazlası için “binde 10” oranında vergilendirilecek.

 

KİMLER MUAF?… Genel ve özel bütçeli idarelerin, belediyelerin, üniversitelerin ve TOKİ’nin maliki olduğu mesken nitelikli taşınmazlar; Mesken nitelikli tek taşınmazı olanlar; Birden fazla mesken nitelikli taşınmazı bulunanların değerli konut vergisinin konusuna giren en düşük değerli mesken nitelikli tek taşınmazı; Yabancı devletlere ait olup elçilik ve konsolosluk olarak kullanılan taşınmazlar ile elçilerin oturduğu konutlar; Müteahhitlerin henüz satış ve devrini yapmadığı, kiraya vermediği konutlar vergiden muaf olacak.

 

BEYANNAME NE ZAMAN VERİLECEK?… Mükellefler beyannamelerini, mesken nitelikli taşınmazın bulunduğu yer belediyesinden alınan bina vergi değerini gösteren belgeyi ekleyerek, ilgili yılın şubat ayının 20’nci günü sonuna kadar taşınmazın bulunduğu yerdeki vergi dairesine verecek. Mükellefler beyannamelerini elektronik ortamda gönderebilecekleri gibi, muhasebeci mali müşavir ve yeminli mali müşavirler ile sözleşme imzalayıp, e-beyanname şeklinde de gönderebilecek. Vergi, ilgili yılın şubat ve ağustos aylarının sonuna kadar iki eşit taksitte ödenecek.

 

 

Diğer Haberler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu