GenelManşetTürkiye

Türkiye’de Resmi Gazete’de yayımlandı, emeklilik işlemleri başladı!

Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesi Resmi Gazete’de yayımlandı. Emekli olmaya hak kazananlar bugünden itibaren işlemlerini yapmaya başlayabilecek. İlk maaşların nisan ayında alınacağı ifade edilirken 20 günlük farkında EYT’lilerin maaşlarına ekleneceği öğrenildi. Bunun dışında bayram ikramiyesi ve banka promosyonları ile beraber EYT’lilere dört ayrı ödeme yapılacak.

Mart ayı itibari ile emeklilik dilekçelerini veren EYT’liler nisan ayında emekli maaşlarını alabilecekler. Emeklilikte Yaşa Takılanlar yasasında yararlanarak emekli olmak isteyenlere gelecek günlerde farklı ödemelerde yapılacak. Başvurular e-Devlet ya da SGK’dan yapılabilecek. İlk maaş için gözler Nisan ayına çevrilirken EYT’lilerin aylıkları ile beraber 4 ayrı ödeme alacağı öğrenildi. 20 günlük farkın yanında banka promosyonları ve bayram ikramiyesi de emekli olanlara ödenecek.

İLK MAAŞ NE ZAMAN YATACAK?

Aylık ödeme tarihleri SGK tarafından verilen tahsis talep numarasının son hanesine göre belirleniyor. Tahsis talep numarasının son hanesi ‘1’ olanların kişinin aylık ödenme tarihi her ayın 21’i oluyor. Böyle bir durumda ilk maaş 21 Nisan’da ödenecek. Tahsis numarasına göre bu tarih değişiklik gösterebilecek.

20 GÜNLÜK ÖDEME YANSITILACAK

1 Nisan’dan itibaren emekliliği hak eden EYT’linin maaş günü 21 Nisan ise 20 günlük bir ödeme daha alabilecek. Bahsi geçen ödeme normal şartlar altında 5 Mart itibari ile ödenebiliyor. Ancak şu anda SGK’da işlem yoğunluğu yaşanması halinde 20 günlük ödeme 21 Nisan’da ödenecek. Bu ödeme maaşlara yansıyacak.

MAAŞ HARİCİNDE BAYRAM İKRAMİYESİ

Bu yıl Ramazan Bayramı 21 Nisan tarihine denk gelecek. İlk maaşlarını nisan ayında alacak olan EYT’liler bayramdan önce ikramiye almaya hak kazanacak.   2022 yılında Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı öncesinde emekli bayram ikramiyeleri 1100 TL olarak hesaplara aktarılmıştı. Bu bayramda 1100 TL’lik bayram ikramiyesi hesaplara yatacak.

BANKA PROMOSYONLARI DA EKLENECEK

Bankalar geçtiğimiz yıl girdikleri promosyon yarışına bu yıl da devam etti. Banka promosyonları bu yıl 5 bin-7 bin 500 TL arasında değişiyor. Özel bankalar da ise bu rakam 10-15 bin TL seviyelerine kadar çıkabiliyor. Kamu ve özel bankalar emeklilere 3 yıl taahhüt ile kendi şubelerinden maaş almaları durumunda emekli promosyon ödemesi yapıyor. Bankaların promosyon tutarlarını artırması bekleniyor.

EYT’LİYE MİLLİ GELİR ZAMMI

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Türkiye’nin 2022 yılı gayrisafi yurtiçi hasıla (GSYH) büyüme oranını açıkladı. Büyüme oranı 5,6 olarak açıklanırken bu rakam yüzde 5’lik beklentinin üzerinde geldi. Geçtiğimiz yıla ait GSYH oranın 2023 Ocak ayından sonra emekli olacakların maaşlarına yansıması bekleniyor. Aylıklarda, yıllık yüzde 5,6 olarak açıklanan büyüme oranının yüzde 30’u oranında artış olacak. Bu da yüzde 1,68 artış anlamına geliyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu