EkonomiKıbrısManşetSürmanşet

Türkiye’de TL’yi düşünen yok, para tutan dolar alıyor

Türkiye’de lokal yatırımcıların her fırsatta döviz ve altın satın alması Türk Lirası’nın korkulu rüyası haline geldi. Lokal yatırımcıların döviz ve altın varlıklarını iki haftada 4 milyar dolar artırarak 228.2 milyar dolarla yeni tarihi zirveye çıkarması dikkat çekiyor

GIYNIK ÖZEL

Türkiye’de lokal yatırımcılar döviz ve altın varlıklarını iki haftada 4 milyar dolar artırarak 228.2 milyar dolarla yeni tarihi zirveye çıkardı. Yabancı yatırımcıların yıllar içinde oldukça azalttıkları Türkiye pozisyonlarını Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın istifası ile birlikte Kasım ayı başından beri artırmaya başlamasına karşın lokallerin benzer bir adım izlememesi TL’deki değer kazançlarını sınırlamak bir yana aşağıya çekilmesine neden oluyor.

Türkiye’de lokal yatırımcıların her fırsatta döviz ve altın satın alması Türk Lirası’nın korkulu rüyası haline geldi. Lokal yatırımcıların döviz ve altın varlıklarını iki haftada 4 milyar dolar artırarak 228.2 milyar dolarla yeni tarihi zirveye çıkarması dikkat çekiyor.

Bu ayın ilk yarısında ABD ile seçim sonrası ilişkiler ve AB ile artan gerilimin nasıl şekilleneceği Türkiye ekonomisinin ve TL’nin geleceği açısından çok önemli. Kısa sürede Türkiye’ye yönelik bir yaptırım uygulanıp uygulanmayacağı piyasaların yönünü belirleyecek.

TL BUGÜN DÜŞÜŞTE

Bugün, Türkiye’de piyasaların açılması ve İmalat PMI Endeksi’nin salgından sonraki toparlanma sürecinde en kötü veriye işaret etmesinin ardından döviz kurlarında bir hareketlilik yaşanmaya başladı.

Dolar/TL 8.58 zirvesinden gerilediği 7.5’li seviyelerde kalıcı olamaması ardından yeniden yükseldiği 8 seviyesinin hemen altında işlem görmeye devam ediyor.

Koronavirüste artan yayılım ve lokallerin döviz işlemleri Türk Lirası üzerinde etkili olurken, PMI endeksindeki gerileme bugün dövizlerin yeniden çıkışa geçmesine neden oldu.

Sabah saatleri itibarıyla yükseliş eğilimine giren dolar, Euro ve sterlinde %0.50’nin üzerinde değer artışı hesaplandı. Saat 11.10 itibarıyla Türkiye piyasalarında dolar/TL 7.8735, Euro/TL 9.4410, sterlin/TL de 10.5560 seviyesinde işlem görüyordu.

KKTC piyasasında aynı dakikalarda dolar 7.91 TL’den, Euro 9.48 TL’den ve sterlin de 10.60 TL’den satılıyordu.

YABANCILAR TL’YE, LOKALLER DOLARA

Yabancı yatırımcıların yıllar içinde oldukça azalttıkları Türkiye pozisyonlarını Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın istifası ile birlikte Kasım ayı başından beri artırmaya başlamasına karşın lokallerin benzer bir adım izlememesi TL’deki değer kazançlarını sınırlayan en önemli etken olarak ön plana çıkıyor.

Lokal yatırımcılar Albayrak’ın istifasının ardından döviz ve altın varlıklarını iki haftada 4 milyar dolar artırarak 228.2 milyar dolarla yeni tarihi zirveye çıkardılar. Yılbaşından beri artış 35 milyar dolara ulaştı. İlgili iki haftada döviz ve altın mevduatlarında yaşanan 4 milyar dolarlık artışın 2.1 milyar doları altın cinsi oldu.

Yabancılar ise aynı iki haftada 1.5 milyar doları portföy yatırımı olmak üzere bankacıların hesaplamalarına göre 6-6.5 milyar dolar civarında Türkiye varlıklarını artırdılar. Yabancı portföy işlemleri, son iki haftadaki girişlerle yılbaşından beri çıkış 13.5 milyar dolardan 12.2 milyar dolara geriledi.

KÜRESEL PİYASALAR POZİTİF SEYREDİYOR

Öte yandan, Wall Street’te dün yaşanan düşüşün ardından bugün ABD vadeli endekslerinde yükseliş yaşanıyor ve Asya borsalarında da güçlü alımlar var. Başta Çin olmak üzere Asya ülkelerinden gelen olumlu imalat PMI verileri, COVID-19 aşılarının 2021’de global ekonomide güçlü büyümeyi sağlayacakları yönündeki beklentilerin yarattığı iyimserlik, Asya borsalarını ve ABD vadeli endekslerini yukarı taşıdı.

Altın ise zayıflayan dolar ve yatırımcıların aşı gelişmelerinden ziyade ABD’nin ekonomik durumundaki ilerlemeye daha fazla ağırlık vermesiyle birlikte kayıplarını durdurdu.

Altın fiyatları, aşı gelişmeleri ve küresel risk iştahındaki artışla birlikte kasım ayında son dört yılın en büyük aylık düşüşünü yaşamıştı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu