EkonomiKıbrısManşetTürkiye

Türkiye’de yoksulluk sınırı 33 bin TL’yi aştı! Peki KKTC’de?

Türk-İş’in, 2023 yılı Mayıs ayına ait açlık ve yoksulluk sınırı verileri oldukça dikkat çekici.

Türk-İş’in, 2023 yılı Mayıs ayına ait açlık ve yoksulluk sınırı verileri oldukça dikkat çekici.

YOKSULLUK SINIRI
Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), Mayıs 2023’ün açlık ve yoksulluk sınırı verilerini açıkladı. Buna göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarını kapsayan “açlık sınırı” 10 bin 362 TL’ye çıktı. Gıda harcaması ile giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplamı olan “yoksulluk sınırı” ise 33 bin 752 TL’ye yükseldi. Bekâr bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ de aylık 13 bin 439 TL’ye yükselirken, Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin gıda harcaması bir yılda %72.18 arttı.

KKTC’DE YOKSULLUK SINIRI NE KADAR?
Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası’nın her ay yaptığı hesaplamaya göre ülkede açlık sınırı geçtiğimiz Nisan ayında açlık sınırını 14 bin 148 TL düzeyinde açıklamıştı. Hesaplamada, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için gıdaya günde 471 TL 59 kuruş harcaması gerektiği ortaya çıkmıştı. Ancak, ülkede yoksulluk sınırı uzun süredir hesaplanmıyor. Gıda yanında giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu harcamaları kapsayan yoksulluk sınırının Türkiye’den hatırı sayılır miktarda daha düşük olduğu tahmin ediliyor.

ERİYEN TL VE YOKSULLUK
Öte yandan, Türkiye’de seçim döneminin sona ermesinin ardından TC Merkez Bankası’nın Türk Lirası’nı korumayı bırakması; döviz kurlarının TL karşısında serbest uçuşa geçmesini beraberinde getirdi. KKTC piyasasında dolar 22 TL’ye koşarken, Euro 23 TL’yi, sterlin de 27 TL’yi geçti. Dün 15.00 sıralarında serbest piyasada dolar 21.70’den; Euro 23.10’dan; sterlin de 26.98’den satılıyordu. Ekonomistler, TL’de değer kaybının sürmesinin toplumda yoksulluğu artıracağına işaret ederek, açlık sınırının 15 bin TL’yi geçeceğine işaret ediyor.

 

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu