ManşetTürkiye

Türkiye’de yüzde 25 kısıtlaması KKTC’de yüzde 100 geçen artış imkanı

Ekonomik kriz ve alım gücünün düştüğü günlerde vatandaşın kanayan yarası olan emlak fiyatlarına hala bir müdahale yapılmıyorken Türkiye'den vatandaşın lehine bir açıklama geldi. 

ELİF DÜLGER

Ekonomik kriz iyiden iyiye büyümeye devam ederken bir yandan da dövizdeki artış vatandaşın belini daha da büktü. 4 kişilik bir ailenin açlık sınırının 8 bin 676 TL olduğunu açıklanırken ülkemizde uygulanan net asgari ücret ise 6 bin 90 TL olarak sabit kalmaya devam ediyor. Açlık sınırı ile asgari ücret arasındaki fark 2 bin 586 TL’ye çıkması ile birlikte aradaki fark her geçen gün uçurum haline dönüyor.

Ülkemizde vatandaşın kanayan yaralarından biri olan emlak fiyatlarına ise hala bir müdahale yapılmadı. Vatandaşın aleyhine olan tüm konularda hükümet kanadının en ön sıralardan imza attığı protokollerin arasında emlak sektörü için yapılacak herhangi bir düzenleme ise hala mevcut değil. Ülkemizde vatandaş sadece ‘yaşamak’ için çabalarken Türkiye ise kendi vatandaşının lehine bir açıklama yaptı.

HER ŞEYDE TÜRKİYE AYAK UYDURAN KKTC BU KONUDA GERİ KALDI

Ev sahipleri hem döviz cinsinden kiraları artırmaya devam ederken hem de peşinatları cep yakacak şekilde yükseltmeye devam ediyor. KKTC’de kira artışı ile ilgili herhangi bir düzenleme yapılmadığı için de ev sahipleri serbest piyasanın ‘serbest’liğini aktif olarak kullanıyor. Geçtiğimiz  yıl bir ev için uygulanan emlak kira bedeli bu yıl aynı eve aynı ev sahibi tarafından yüzde 100’e varan artış ile kolaylıkla vatandaşa sunabiliyor.

ARTIŞ YÜZDE 25’İ AŞAMAYACAK

Kira düzenlemesine ilişkin çalışmada sona gelindiğini açıklayan Türkiye Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, kiralarda artış sınırlandırıldığını açıkladı.

Bozdağ, 1 Temmuz 2023’e kadar yenilenecek kira sözleşmelerinde artışın bir önceki yılın yüzde 25’ini geçemeyeceğini söylerken unun üzerindeki artışların geçerli olmayacağının da altını çizdi.

DÜZENLEME NE KADAR GEÇERLİ OLACAK?

Borçlar Kanunu’nda yapılacak geçici düzenleme 1 yıllık süreyi kapsayacak. Düzenlemenin kısa sürede tamamlanarak kamuoyuna duyurulması bekleniyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu