KıbrısManşetSiyasetTürkiye

Türkiye’deki seçime uluslararası ilgi!

Cumhurbaşkanı Seçimi’nin ikinci tur oylaması yurt dışı temsilcilikler ve gümrük kapılarında başlarken, gözler yeniden Türkiye’ye döndü.

Cumhurbaşkanı Seçimi’nin ikinci tur oylaması yurt dışı temsilcilikler ve gümrük kapılarında başlarken, gözler yeniden Türkiye’ye döndü.

UZUN KUYRUKLAR OLUŞTU
 Türkiye’nin kader seçiminde son sözün söylenmesine artık yalnızca 4 gün kaldı. Cumhurbaşkanı Seçimi’nin 28 Mayıs Pazar günü yapılacak ikinci tur oylaması için yurt dışı temsilcilikler ve gümrük kapılarında oy verme işlemleri 20 Mayıs’ta başladı. TC Yüksek Seçim Kurulunca (YSK) KKTC dâhil Türkiye’nin 73 ülkedeki 151 temsilciliğinde 167 noktada sandık kurulurken, oy kullanılan merkezlerde uzun kuyruklar oluştu. Seçime uluslararası ilginin de artarak sürdüğü dikkati çekiyor. Almanya’dan İngiltere’ye, Rusya’dan Yunanistan’a uluslararası medyanın sayfalarında ikinci tur var.

SANDIK BAŞINA DÖNÜLDÜ
İngiliz Financial Times gazetesi dünkü sayısında, “Türkiye sandık başına dönüyor” başlığını tercih etti. “Gurbetçiler Türkiye’deki ikinci tur için oy vermeye başladı” diyen Al Jazeera’da Türk temsilciliklerinin görüntü ve fotoğrafları vardı. Recep Tayyip Erdoğan ve Kemal Kılıçdaroğlu’nun yarışacağı ikinci turda yurt dışındaki 3,4 milyon seçmenin oy kullanma hakkına sahip olduğu bilgisini veren televizyon, bu rakamın toplam seçmenlerin %5’ine karşılık geldiğini aktardı. İlk turda Almanya’da Erdoğan’ın %65 oy aldığını hatırlatan Al Jazeera, buna karşılık Kılıçdaroğlu’nun İngiltere, Avrupa’nın kuzeyi-güneyi ve Balkanlarda benzer sonuçlar elde ettiğini yazdı. Rus İzvestiya, BBC, Yunan Ethnos gazetesi de bu konuda geniş haberler yayınladı.

SANDIKLAR YARIN KAPANACAK
KKTC’de bulunan 140 bin 111 seçmenin de aralarında olduğu 3 milyon 423 bin 759 kayıtlı yurt dışı seçmen için kurulan sandıklarda oy verme işlemi, 24 Mayıs Çarşamba günü (yarın) tamamlanacak. Kullanılan oylar THY’nin tarifeli uçaklarıyla diplomat kuryeler eşliğinde İstanbul Havalimanı’na getirilecek. Burada toplanan oylar daha sonra karayoluyla Ankara’ya gönderilecek. İlk turun sonuçlarına göre Cumhur İttifakı’nın adayı Erdoğan yurtdışında oyların %57.5’ini; Millet İttifakı adayı Kılıçdaroğlu ise % 39.6’sını almıştı. Katılım oranı %60’a dayanan KKTC’de Kılıçdaroğlu sandıktan yaklaşık %55 ile ilk sırada çıkmıştı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu