DünyaEkonomiGenelManşet

Türkiye’nin dış açığı TL’yi vuruyor

Türkiye’de enflasyonda ivme kaybına karşılık ülkenin dış ticaret açığının geçen ay keskin şekilde artış kaydettiğini gösteren veriler, ekonomi politikalarına dair endişeleri kuvvetlendirdi. Dolar/TL dün dış piyasalarda da 18.00 seviyesini gördü.

Türkiye’de enflasyonda ivme kaybına karşılık ülkenin dış ticaret açığının geçen ay keskin şekilde artış kaydettiğini gösteren veriler, ekonomi politikalarına dair endişeleri kuvvetlendirdi. Dolar/TL dün dış piyasalarda da 18.00 seviyesini gördü.

20 Aralık’tan sonra yeni zirveyi gören dolar/TL bu sabah bu değerin altına çekildi. Ancak, kritik eşik olan 18’e yakın seviyelerdeki seyrini sürdürüyor. Doların 18’in altına gevşemesinde, piyasalardaki psikolojik direncin etkili olduğu belirtiliyor.

Yine de yeni seviyeye göre TL’nin dolar karşısında Nisan başından beri değer kaybı %17.4, yılbaşından beri kaybı ise %26.7 oldu.

EURO VE STERLİN DAHA HIZLI ARIYOR

Türk Lirası’nın bugün Euro ve sterlin karşısında daha yüksek oranlı kayıplar yaşadığı dikkati çekiyor.

Türkiye piyasasında saat 11.15 itibarıyla dolar/TL son kapanışa kıyasla %0.23 artışla 17.9668 seviyesinde, Euro/TL %0.36 artışla 18.2970 seviyesinde, sterlin/TL de %0.40 artışla 21.8688 TL seviyesinde hareket ediyordu.

KKTC döviz piyasasında aynı dakikalarda dolar 18.0350 TL’den, Euro 18.35 TL’den, sterlin de 21.95 TL’den satılıyor. Bugün piyasada ortalama döviz alış kurları ise dolarda 17.90 TL, Euro’da 18.23 TL, sterlin de 21.80 TL düzeyinde.

ABD dolarının Euro, Japon yeni, İngiliz sterlini, Kanada doları, İsveç kronu ve İsviçre frangı olmak üzere 6 para birimine karşı değerini ölçen dolar endeksi, saat 11.20 itibarıyla %0.17 düşüşle 106.33 seviyesinde hareket ediyordu. Euro/dolar paritesi aynı dakikalarda 1.0187, sterlin/dolar paritesi de 1.2171 seviyelerinde işlem görüyordu.

CDS GERİLEMEYE DEVAM ETTİ

Uluslararası piyasalardan borçlanma maliyetinin de bir göstergesi olan Türkiye’nin beş yıllık dış borcunu iflasa karşı sigortalamanın maliyeti (CDS) geçen hafta ise 880 baz puanın üzerine çıkarak tarihi zirveye yaklaşmasının ardından sert düşüşler kaydetti. CDS dün 18 baz puan daha gerileyerek 761/771 baz puandan kapandı. Bugün 762 baz puan civarında hareket eden CDS, Temmuz ayı ortasında 900 baz puanı görmüştü.

DOLARDA TOPARLANMA EĞİLİMİ VAR

Fed’in faiz politikasına yön verecek ABD tarım dışı istihdam verileri öncesinde dolarda toparlanma eğilimi etkili.

Dolar, ABD Merkez Bankası (Fed) yetkililerinin para politikası sıkılaştırmasının devam edeceğini belirtmelerinin ardından güç topluyor. ABD Doları iki haftalık düşüşün ardından bu hafta yönünü değiştirerek hafta başından bu yana %0.5 prim yaptı. Doları başlıca altı para birimine karşı ölçen dolar endeksi dün hafif yükseldikten sonra bugün hafif düşme eğiliminde.

Yatırımcılar yarın açıklanacak ve faiz politikasına yön verecek ABD tarım dışı istihdam verileri öncesinde temkinli. Faizleri Temmuz’da 75 baz puan artışla %2.25-2.50 bandına çeken Fed’in takviminde bu yıl Eylül, Kasım ve Aralık aylarında üç toplantısı daha bulunuyor.

GÖZLER BUGÜN İNGİLTERE’DE

Günün merakla beklenen diğer faiz kararı ise İngiltere Merkez Bankası’ndan (BoE) gelecek. Son 5 toplantısında faiz artıran BoE’nin bu toplantıda ne kadar artışa gideceği konusunda ortak bir görüş yok. Analistlerin tahmini 25 veya 50 baz puan artış yönünde.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu